Weercolumn: Heel aardig Hollands zomerweer

Het blijft zonder meer prima Hollands zomerweer de komende weken op de Eilanden. Warme zomerdagen met maxima tussen de 26 en 30 graden worden afgewisseld met veel koelere dagen waarop het slechts 18-20 graden zal zijn in het land. Ronduit krachtige hogedrukgebieden boven Scandinaviƫ die minimaal tien dagen stabiel warm weer geven, ontbreken. Het patroon blijft in grote lijnen zuidwestelijk waarbij de milde oceanische invloeden periodiek aanwezig zullen blijven, zeker zo vlak uit zee.

Zo nu en dan bereikt een golf warmte ons vanuit het zuiden van Europa met zomerse aspiraties. Tot en met donderdag werd het nog boven de 28 graden in onze omgeving.

In de periode vrijdag tot en met zondag wordt de atmosfeer instabieler en regelmatig ontwikkelen zich dan enkele regen/onweersbuien. De temperaturen blijven nog wel goed.

De tendens naar wat zwoeler zomerweer is er dus wel. Daarmee lijkt het weerbeeld al een beetje de kant van de Hondsdagen uit te gaan (19 juli-18 augustus). Die periode wordt doorgaans gekenmerkt door warm weer, regelmatig buien en vrij veel vocht in de lucht. 

Vanaf heden zal het dus wat wisselvalliger worden met daardoor wat minder zonuren. Er zal niet al te veel wind staan. In het weekend veelal uit zuidwest en meest matig van sterkte. Tussen de buien door is dat bijvoorbeeld prima zeilweer of om (ouderwets) te windsurfen.  Op het westerstrand zal het minder toeven zijn het weekend met wat buienopties. 

De maanden juli en augustus liggen voor ons en ik verwacht dan nog wel minimaal twee zeer warme fases. Zelfs een officiƫle hittegolf kan nog makkelijk een keer aan zet komen. Bijna ieder jaar zie je dat de periode rond 9-11 juli warm of heet zomerweer geeft met 35 graden. Na de legendarische zomer van 1976 volgde een fase met vijf zeer povere zomers. In 1982 werden we weer eens getrakteerd op een mooie zomer. Op 9 juli dat jaar werd bij Middelharnis een hoogste temperatuur van 31 graden opgetekend. Een knalblauwe lucht in combinatie met een stevige zuidoostenwind gaven die dag een echt mediterraans tintje.

Het jaar daarna was het weer bingo met een sublieme julimaand en bijna iedere dag overvolle stranden en natuurlijk veel verkeer op de wegen naar de kust.