Afbeelding

Voor u gelezen: Psychische problemen in de familie – een gids voor naasten en pastores

Het doel van deze gids voor naasten is herkenning en erkenning te bieden door dieper in te gaan op thema’s die familieleden en vrienden van mensen met psychische problematiek bezig kunnen houden. Het blijkt dat naasten van mensen met psychische problematiek vaak worstelen met gevoelens van schuld, stigma, moedeloosheid en rouw. Dit boek wil hen tot steun zijn door het bieden van achtergrondinformatie en praktische handvatten te geven rondom zelfzorg en nuttige instanties die verder kunnen helpen.

Het boek is verdeeld in drie onderdelen: Thema’s, Tips en Tools. Het eerste deel biedt meer informatie over het ontstaan van psychische problematiek, geloofsvragen, schuldgevoelens, stigma’s, gevoelens van uitzichtloosheid, rouw en verlies, het vinden van goede hulp én de kracht van naasten.

Inzicht in interactie en communicatiepatronen blijken helpend in de omgang met een naaste met psychische problemen.

Achtereenvolgens komen in het tweede deel van het boek de volgende onderwerpen aan bod: gedrag en patronen in communicatie, moeilijk gedrag begrijpen, de balans van geven en ontvangen en omgaan met relationeel trauma.

Grenzen en steun vragen

Het derde deel is praktisch van opzet en biedt tips en handreikingen aan naasten van iemand met psychische problematiek. Deze handreikingen zijn goed onderbouwd vanuit de kennis en ervaring van de deskundigen die aan het woord komen.

Theorie, tips en handvatten worden afgewisseld met eerlijke, indrukwekkende ervaringsverhalen van naasten.

In dit gedeelte is er aandacht voor het omgaan met emoties, perfectionisme, grenzen en steun vragen, aandacht verdelen om in balans te blijven en het belang van een gezonde leefstijl.

In het afsluitende hoofdstuk ‘Floreren ondanks alles’ gaat psycholoog en theoloog Hanneke Schaap-Jonker dieper in op de vraag hoe je als naaste van iemand met psychische problemen in het leven staat of kunt staan. Hoe verhoud je je tot het leven, de toekomst en God?

Tot slot aandacht voor het inzetten van de hulp van een familievertrouwenspersoon. Deze vertrouwenspersoon werkt onafhankelijk van een GGZ-instelling of behandelteam en zet zich in om de naaste zo goed mogelijk verder te helpen. (lsfvp.nl)

Deze praktische en liefdevol geschreven gids is bedoeld als steun voor naasten (en pastores) van psychisch zieken. Geschreven vanuit Bijbels perspectief. Met ook aandacht voor geloofsvragen en twijfels die zich juist voor kunnen doen bij het omgaan met de psychische problematiek van een naaste.

Inclusief een lijst met geraadpleegde literatuur en de personalia van de deskundigen die meewerkten aan deze gids.