Afbeelding

‘Niet overstappen maar doorlopen’: geleidelijk van basisschool naar voortgezet onderwijs

Algemeen

MIDDELHARNIS - Na groep 8 breekt een nieuwe fase aan. Kinderen verlaten de basisschool en gaan naar het voortgezet onderwijs. Meestal gaat het goed, die overstap. Maar niet altijd. Er zijn ook kinderen voor wie de overstap te abrupt is. Zij zijn gebaat bij een meer geleidelijke overgang: doorlopen in plaats van overstappen. Voor deze kinderen is een speciaal onderwijsprogramma 10-14 gestart.

Door Kees van Rixoort

Het onderwijsprogramma voor 10- tot 14-jarigen is een gezamenlijk initiatief van Kindwijs, de koepel van protestants-christelijk basisonderwijs op Goeree-Overflakkee, en de CSG Prins Maurits, die voortgezet onderwijs aanbiedt. Het is een pilot, waarvoor de rijksoverheid subsidie heeft verstrekt. Deze vorm van onderwijs staat landelijk namelijk hoog op de agenda.

“Leerlingen komen van de basisschool naar de brugklas van het voortgezet onderwijs met een advies: vmbo, mavo, havo, vwo… Er zijn er die al voor de kerst een niveau zijn gezakt. Er zijn er ook die gedurende de schoolperiode twee niveaus zakken of, in een enkel geval, de school verlaten zonder diploma”, schetst projectbegeleider Hanke Kieviet-van Leeuwen de aan..