Aat van Alphen (Foto: Wim van Vossen).
Aat van Alphen (Foto: Wim van Vossen).

Aat van Alphen nieuwe fractievoorzitter VKGO

In de voormalige zelfstandige gemeente Middelharnis kwam Aat in 1974 in de toen 4 leden tellende fractie van de PvdA, die geleid werd door Leen Kievit. Twee periodes (1974-1978 en 1978-1982) bleef hij fractielid. Het waren tijden waarin veel ‘symboliek’ zich uitte. Links tegen rechts. "Vooral bij de jaarlijkse strijd rond het vaststellen van het leerlingenbedrag voor het lager onderwijs", zegt hij lachend. In 1982, kort voor een derde termijn in de politiek, werd hij ambtenaar bij de gemeente Middelharnis. Dat duurde tot 2003, toen Van Alphen bij het ISGO (Intergemeentelijke Samenwerking van de 4 toenmalige eilandgemeenten) in dienst kwam als gebiedscoördinator. Hij bleef deze taak vervullen tot eind 2010 begin 2011 en ging toen met vervroegd pensioen.

Terug in raad

Na een korte rustperiode kwam Van Alphen toch weer in het politieke circuit toen zijn oudste zoon EVV (Eiland van Vrijheid) startte maar hijzelf kon als ambtenaar niet in de gemeenteraad komen. Aat van Alphen stond op de kieslijst op nummer 2 en dat was het moment van rentree in de volksvertegenwoordiging. In eerste termijn nog alleen (2013-2018), daarna samen met Henk van der Meer, die van de VVD overstapte. Vanaf dit jaar, na het fusietraject van EVV met VKGO bij deze partij bij de verkiezingen 2022 op een derde plaats op de kieslijst. Ruim voldoende voor een zetel, zeker kijkend naar de uitslag van de stembus die een score van zeven vertegenwoordigers mogelijk maakte.

Duidelijk en praktisch

De fusie was ingezet om duidelijke en praktische redenen. De standpunten van beide partijen lagen niet ver van elkaar en bovendien werd daarmee een nog verdere versnippering van partijen in de raad voorkomen. VKGO werd geleid door Johan de Vos, die ondanks zijn ernstige ziekte nog wel de eerste weken de kar trok bij de verkennende coalitiebesprekingen. Maar daarna - heel verdrietig - moest afhaken en overleed. "Johan had mij kort daarvoor gevraagd of ik het voorzitterschap van de fractie wilde overnemen. Dat heb ik gedaan. Overigens was ik al vanaf het begin van de overleggen bij deze insteek betrokken. De besprekingen zijn plezierig verlopen en ook de uiteindelijk niet uitgenodigde partijen voor de coalitievorming hebben constructief inbreng geleverd", aldus Van Alphen. Hij is blij dat in de nieuwe raad jong en senior in een mix aanwezig zijn. Dat zijn kleindochter ook in de VKGO-fractie deelneemt noemt hij "bijzonder en prachtig".