Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Het heeft ook voordelen

Waarom is dat? Het is eigenlijk nog een overblijfsel van de coronamaatregelen, daardoor waren de examens voor havo en vwo een week eerder begonnen zodat ze de examens konden verspreiden. Daarmee kwam de week van de uitslag ook eerder. 

Ik vind niet per se dat de vmbo-leerlingen nu minder aandacht krijgen omdat ze een weekje langer moeten wachten, maar het is wel zo dat wanneer de havo- en vwo-leerlingen horen dat ze geslaagd zijn die natuurlijk feestjes gaan geven om het te vieren. De vmbo-leerlingen zijn dan eigenlijk nog aan het wachten of misschien zelfs nog examens aan het maken en kunnen dus niet echt meegaan in de feestvreugde van de niveaus die al wel hun uitslag hebben gehad. 

Stel je voor dat je vrienden op de havo of het vwo zitten, die hebben dan al de uitslag en jij zit nog in spanning. Of stel je voor dat je twee kinderen hebt die examens hebben gedaan en de een zit op het vmbo en de ander op een hoger niveau. Dan lijkt het me ook niet zo leuk als je dat thuis niet tegelijk kan vieren. Het zou dus wel ‘leuker’ zijn als alle niveaus op dezelfde dag hun uitslag kregen. Aan de andere kant, ik heb zelf geen examens gedaan maar wel vrienden die op het vmbo zaten en deze week hun uitslag hebben gehoord, en daarvoor is er evenveel feest thuis en op straat, en die extra feestjes vind helemaal niemand erg.