Afbeelding

Opinie: Onderschat en ondergewaardeerd: de vmbo'er

Natuurlijk, het is allemaal heel goed verklaarbaar waarom vmbo'ers een week later de examenuitslag krijgen (zie de column hieronder). Tegelijkertijd is het zoals gezegd wel symbolisch: ze staan weer eens achteraan in de rij. Iedereen wil heel tegenwoordig graag 'hoogopgeleid' zijn of kunnen opscheppen over de geweldige prestaties van hun kind op het vwo. Trots zijn op je kind is natuurlijk niet fout. Toch is ook vaak een andere beweging waar te nemen: het lijkt soms net of je er niet echt bijhoort, of op zijn minst toch iets minder waard bent, als je 'maar' een vmbo'er bent. Eerlijk is eerlijk, we zijn snel geneigd om te denken dan vmbo'ers toch een beetje 'dom' zijn.

Het is echt de hoogste tijd om voor eens en altijd af te rekenen met al die idiote vooroordelen. Op Goeree-Overflakkee is daar een goed begin mee gemaakt met de bouw van de Beroepscampus. Dat gebouw straalt letterlijk een groot statement uit: wij vinden het vmbo en de technische en praktische mensen die we hier opleiden heel belangrijk! Je kunt het gebouw mooi, lelijk of alles ertussenin vinden, het belang van deze mensen -en dus ook de bijbehorende opleiding- kan niet genoeg benadrukt worden. Alleen daarom al is het een schitterend gebouw.

Een cabaretier sprak nog niet zo lang geleden op Radio 1 de volgende nu al legendarische zin uit: "We hebben 200.000 communicatieadviseurs in ons land, maar niemand die een kraan kan repareren." Grappig, maar tegelijk de keiharde waarheid. Het aantal hoogopgeleide mensen loopt op en het tekort aan vakmensen die iets met hun handen kunnen, stijgt net zo hard mee. Aan het begin van de coronacrisis werd een lijst 'cruciale beroepen' gepubliceerd. Verschillende van die cruciale beroepen werden grotendeels door vmbo'ers uitgevoerd. En nu hebben bedrijven in de techniek schreeuwend tekort aan vakmensen, waardoor de wachttijden én de tarieven oplopen. 

Als we onze vmbo'ers veel meer gaan koesteren, en juist trots roepen 'mijn kind is een vmbo'er en superhandig', dan komt het met al die technische mensen die we zo hard nodig hebben ook wel in orde. Dat begint met het serieus nemen van het opleidingsniveau vmbo en te stoppen met dat pusherige 'minimaal havo'-gedrag van ons als ouders. Bang als we zijn dat onze kinderen anders zouden mislukken. Ter geruststelling van die laatste categorie mensen: er zijn meer dan genoeg vmbo'ers die na hun opleiding een succesvol bedrijf hebben opgebouwd. Of in ieder geval heel gelukkig zijn met wat ze doen. Dat is veel belangrijker dan je opleidingsniveau.