Bomen planten is oké, maar waar kunnen ze komen?

DIRKSLAND - Twee bomen per inwoner erbij. Dat zijn er ruim 100.000 op Goeree-Overflakkee. Volgens Dirkslander Peter Jelier is zo’n aantal gemakkelijk haalbaar. Hij lanceerde zijn idee tijdens de vergadering van de Dirkslandse dorpsraad op 13 juni.

Door Kees van Rixoort

Bomen kweken is het probleem niet. Stop een kastanje of een andere boomvrucht in de grond en na verloop van tijd komt er iets uit de grond. Zelf doet Jelier het ook, als hobby. Hij heeft een stuk of wat bomen opgekweekt en zou ze ergens in de omgeving een plek willen geven. “Maar ik raak ze aan de straatstenen niet kwijt.”

Zijn suggestie: kweek bomen en plant ze op Goeree-Overflakkee, vooral langs fietspaden en voorheen lommerrijke wegen. “En betrek de scholen erbij.” Nieuwe bomen om Goeree-Overflakkee mooier te maken én als educatief project. Wat wil je nog meer?

Nou, zo simpel is het niet. Niet iedereen staat te springen om extra bomen. Boeren willen geen ‘schaduwschade’ op hun land en eigenaren van zonnepanelen zitten ook niet te wachten op een – uiteindelijk grote – kastanje of berk voor de deur.

Daar komt nog bij dat wegen en paden van verschillende beheerders zijn: gemeente, waterschap, provincie, Rijk. Wie moet je benaderen? “Er zijn te veel spelers en te veel ambtelijke molens”, was de conclusie van de dorpsraad. “Misschien dat een organisatie als Natuurmonumenten nog wat kan betekenen, als een soort spin in het web…”