Weercolumn: Flink koeler in de loop van het weekend

We hebben een stevige vleug hoog zomers (tot zelfs tropisch) weer in ons land. Zaterdag volgt de climax, met landelijk zelfs waarden tot rond 35 graden. Op de Eilanden wordt vrijdag de meest zomerse dag. Op zaterdag kan het vooral in de middag al flink afkoelen. 

De nachten worden ook uitermate zwoel vanaf nu, met soms niet veel lagere minima dan 18-20 graden. Nederland, en zeker zeewindgevoelige stekken als de Eilanden, liggen aan de uiterste noordflank van het extreem warme gebied dat zich via Noord-Afrika en Spanje helemaal uitstrekt tot aan onze Waddenkust. Frankrijk zindert dezer dagen met bijna recordtemperaturen van 43 graden tot het noordwesten aan toe.

Lof deze keer weer eens voor het onvolprezen Amerikaanse weermodel, dat de warmteopstoot al begin juni goed in de kaarten had. In feite was het dus al vanaf 1 juni bekend dat het wel eens tropisch zou kunnen gaan worden rond/na half juni. Vorige week zinspeelde ik hier in deze krant al op tropische ontwikkelingen. De weerzeggers bij de NOS of RTL zijn altijd erg voorzichtig en gaan per definitie uit van het Europese weermodel, dat doorgaans wat minder scheutig is met het aankondigen van een nieuwe weertrend. In bijna alle gevallen volgt de Europese variant dan het veel eerder hete gepresenteerde scenario van de vooruitstrevende Amerikaan. In de winter geldt vaak hetzelfde. Het Amerikaanse centrum pikt een koude ontwikkeling bijna altijd als eerste op.

Tamelijk veel zon blijft er op vrijdag en zaterdag. Vooral de zonkracht is maximaal deze dagen, want de zon staat vrijwel op het hoogste punt van het jaar.

Veel wind is er niet de komende dagen, maar op het water is het toch prima toeven.

Later op zaterdag of anders zondag kan een eerste storing mogelijk al wat buien geven in onze omgeving. Het is aannemelijk dat het accent van de storing noord langs zal gaan. 

De kans op flink koeler weer na zaterdag is vrij groot. Voor velen beslist een verademing na die paar dagen opvallende juniwarmte. Komende week wordt het gewoon Hollands zomerweer, maar eerst kan er op dinsdag nog weer even warme lucht toestromen.