Ethiek: Boeren

Ondertussen hebben we een regering die ons land bestuurt. We zouden denken dat ze bezig zijn met de problemen van de mensen in ons land. Recent kwamen er plannen naar buiten om vrijwel de hele boerenstand te saneren. In sommige gebieden blijft er geen boer meer over. Vooral de provincies moeten hier invulling aan geven. Het lijkt er een beetje op dat de rijksoverheid de hete aardappel doorschuift naar de provincie. Het zal nog spannend zijn hoe dat precies gaat werken. Maar het is opvallend dat juist in deze tijd zulke ingrijpende plannen worden geopenbaard. Ook rond de verwarming van onze huizen komen er maatregelen die verplicht worden opgelegd en die veel geld gaan kosten. Warmtepompen zijn niet gratis.

Verder zijn er nog een aantal lastige problemen in dit land. We hebben een toeslagenschandaal waar veel mensen slachtoffer van zijn geworden. Het oplossen ervan gaat heel veel jaren duren en gaat ook erg langzaam. Ook zijn er door dit schandaal kinderen uit huis geplaatst en het kost heel veel moeite en het duurt jaren voordat hier iets aan gedaan kan worden. Kortom, er zijn heel veel moeilijke zaken en er liggen veel problemen. Het wonderlijke is echter dat onze regering er nog een paar moeilijke zaken bij probeert te maken.

In verband met het milieu en de hoeveelheid stikstof, moeten er veel boerenbedrijven verdwijnen. Ergens zal hier wel goed over nagedacht zijn. Ook zijn er gedachten over het behoud van onze natuur, die volgens sommigen heel erg onder druk staat. Er zijn in ieder geval rapporten waaruit blijkt dat er wel iets moet gebeuren. Maar de vraag is wanneer en hoe. Als het over stikstof gaat, dan produceren we dat allemaal. De luchtvaart produceert ook veel stikstof. En de industrie eveneens. Maar kennelijk moet de landbouw de prijs voor dit alles betalen. We zullen de komende tijd zien hoe er in de samenleving mee om zal worden gegaan.

Maar het meest vervelende is wel dat we in dit land veel grote problemen hebben die om een oplossing vragen. Voor veel mensen is de bestaanszekerheid echt niet meer helder. Ook de crisis in Oekraïne geeft veel vragen en heeft grote gevolgen. Zou het dan niet wijs zijn om onze aandacht vooral daarop te richten? Kunnen bepaalde zaken niet gewoon even wachten? Klimaat, stikstof, en energietransitie zijn mogelijk belangrijk, maar heeft het zoveel prioriteit? Het lijkt mij beter dat we eerst de grote en echte problemen proberen op te lossen en dan daarna eens kijken of er ruimte is voor andere zaken. Het is jammer dat onze overheid de zaken omdraait. Het geeft veel vragen over de overheid als schild voor de zwakken en als waker van het algemeen belang.

Vooral de boeren zullen de komende tijd heel veel te verwerken krijgen. Het is een sector die vanouds veel betekenis heeft gehad voor onze samenleving. Tot op de dag van vandaag is de landbouw belangrijk. Het is te hopen dat er voldoende wijsheid is in Den Haag om hier op een voorzichtige en verantwoordelijke wijze mee om te gaan. De tijd zal het leren.