Afbeelding
Foto:

Column: “Toen ik ze sprak waren het eigenlijk best aardige gasten”

Ik was voornemens om hem veel verschillende (hang)plekken te laten zien, maar de praktijk is anders, zoals wel vaker in mijn werk. Een jongeman heeft me gebeld dat het niet goed met hem gaat, dus besluiten we hem op te gaan zoeken. Vlak voordat we op de plaats van bestemming zijn, zie ik een bekende groep jongeren hangen. Ik besluit even te stoppen en een gesprek met ze aan te knopen. Terwijl ik druk in gesprek ben met verschillende jongeren, zie ik mijn directeur ook geanimeerd in gesprek met andere jongeren van de groep. Na enige tijd vertrekken we richting onze eigenlijke bestemming en ontmoeten we de jongen waar het niet goed mee gaat. We kunnen niet zijn problemen oplossen, maar er wel voor hem zijn. Door te luisteren, aanwezig te zijn en (letterlijk) naast hem te zitten.

Later op de avond evalueren we samen de avond. “Ik zou zelf nooit zomaar op zo’n groep jongeren afstappen”, zegt mijn directeur, “maar het waren eigenlijk hartstikke aardige gasten”. Laat dat nou helemaal aansluiten bij mijn ervaring.
Gaan we af op dat wat we als eerste (denken te) zien of durven we verder te kijken? Achter elke houding, achter elk gedrag, en ja, hoe vervelend soms ook, zit een mens, zoals jij, zoals u. Als je verder durft te kijken ontmoet je mensen, zoals jij en ik. Als je verder durft te kijken, dan kun je niet alleen blijven kijken, maar dan kom je ook in beweging. Dat vraagt wel wat van je, want als je verder kijkt, verder ziet, dan kun je niet alleen blijven kijken.

In de Bijbel lees ik ook over iemand die om zich heen keek én met innerlijke ontferming bewogen werd. Bleef het daarbij? Nee, Hij kwam in beweging. Hij zag een grote menigte, en Hij was innerlijk met ontferming bewogen over hen en genas hun zieken (Matth. 9:36). En toen de Heere haar zag, was Hij innerlijk met ontferming bewogen over haar, en zei Hij tegen haar: Huil niet (Lukas 7:13).

Jezus, open mijn ogen, leer mij de mensen te zien,
Zoals U ze ziet uit de hoge, U bent de Heer Die ik dien.