Afbeelding
Foto:

Column: Broodje kroket

"Er liggen nog twee witte broodjes", zegt BJ op zaterdagavond. "Die stop ik weg, want anders worden ze weer onder mijn neus vandaan gekaapt." "Prima", zeg ik, "Zoek dan wel een goed plekje, anders ben je ze kwijt." Maar BJ zegt dat ik dat wel aan hem kan overlaten. Zondagmiddag is het eindelijk tijd voor de wekelijkse snack. Ik schakel de airfryer in om hem voor te verwarmen en haal de kroketten uit de vriezer. Ik zet bordjes klaar met daarnaast de fles fritessaus, de lievelingssaus van mijn jongste zoon. Hij gebruikt het voor allerlei doeleinden en neemt het nog net niet mee naar school om zijn fruit in te dippen. In de broodlade liggen de bruine bolletjes, wachtend om te worden belegd met een vette hap. Waar BJ zijn witte broodjes gelaten heeft, weet ik niet. Die mag hij zelf opzoeken. 

Het valt me op dat de airfryer een vreemde geur verspreidt. Ik zet de afzuigkap nog een standje hoger en blijf even staan om na te denken wat deze penetrante lucht kan veroorzaken. Dan gaat mij opeens een licht op. Ik trek met een ruk de bak van de airfryer naar buiten. Ja hoor, bingo. Daar ligt het zakje met de twee witte broodjes, die mijn echtgenoot zo zorgvuldig voor zichzelf apart gehouden heeft. De kadetjes beginnen net zwart te worden en de verpakking krult zich sissend om het gaas van het metalen mandje. Met een zucht kieper ik de rokende, met plastic beplakte broodjes in de gootsteen. 

Het duurt even voor het mandje zo ver is afgekoeld dat ik de restjes kunststof eruit kan bikken, maar tien minuten later ben ik toch zover dat ik de snacks in de airfyer kan schuiven. Als ze klaar zijn, geef ik iedereen een bordje met een broodje kroket. Behalve mijn echtgenoot. Die krijgt, naast zijn kroket, het zakje met de twee geblakerde witte kadetjes. “Goed verstopplekje, joh!” BJ, die slim dacht te zijn, kijkt lichtelijk op zijn neus, maar accepteert zijn verlies. Een losse kroket is ook lekker. En mocht iemand nog een verstopplekje zoeken voor snoep, koek, chocola of andere lekkernijen: de airfryer is geen goed idee.