Marjan Rentes is bezig met een frivolitéwerkstuk.
Marjan Rentes is bezig met een frivolitéwerkstuk.

“Van oma leerde ik mijn eerste kruisje knopen”

Algemeen

DIRKSLAND - Knopen leggen op een lus om je vingers met als resultaat een verfijnd kunstwerkje; een vrij onbekende manier van handwerken, die de naam frivolité draagt. Marjan Rentes (48 jaar) uit Dirksland leerde de techniek van haar oma. Met als bijzondere erfenis een onvoltooide vlinder, die door kleindochter Marjan nu eindelijk afgemaakt kan worden.

“Frivolité is niet zo bekend, het komt weinig voor”, zegt Marjan Rentes. “In mijn omgeving ben ik nog geen mensen tegengekomen die het ook doen. Toch bestaat het al heel lang. Ik heb het zojuist nog even opgezocht. De techniek ontstond in Engeland aan het eind van de zeventiende eeuw.” Frivolité is voortgekomen uit macramé, vertelt Marjan. “Dat is wat bekender van bijvoorbeeld wandkleden of plantenhangers. Bij macramé wordt dik garen gebruikt, bij frivolité werk je juist met fijn garen.”

Schuivende knoop

Je zou kunnen denken dat frivolité iets weg heeft van kantwerk, maar het is iets totaal anders, legt Marjan uit. “Frivolité bestaat alleen uit ringen en bogen, terwijl kantwerk juist vaak langere stukken heeft met strepen ertussen.” Marjan..