Afbeelding

In memoriam Piet in 't Veld

Schrijven was niet de 'hoofdzaak' in het werkzame leven van Piet in 't Veld. Hij had samen met zijn zus Nel een winkeltje, een 'manufacturenhandel'. Ze verkochten stoffen op de meter, linnengoed en kleding, die modieus en charmant was, aldus een advertentie in Eilanden-Nieuws uit de jaren 60. Het was de bedoeling dat Piet net als zijn vader op het land zou gaan werken, maar dat zag de jonge Piet toch niet zo zitten. Hij kwam terecht bij de Zaadhandel Hobbel in zijn woonplaats en vandaar zorgde hij dat bestellingen werden klaargemaakt om verzonden te worden. Nadat zijn zus het winkeltje overnam van een oom, kwam Piet al snel ook 'in de zaak'.

Naast zijn werk in de winkel schreef en fotografeerde hij graag voor Eilanden-Nieuws. Elk nieuwtje uit De Plaete werd genoteerd en 's ochtends vroeg meegegeven aan één van de drukkers van de krant, zodat het diezelfde dag nog verwerkt kon worden. Piet vertelde in een interview in 2018 in deze krant, dat – als er bijzonder nieuws was – hij tijdig werd ingeseind door burgemeester Van der Harst, zodat hij tijdens de gemeenteraadsvergadering paraat kon zijn. "Ik was heel wat avonden van huis voor de krant. Als er iets bijzonders was, dan was ik erbij", vertelde hij. 'Ome Piet', zoals de geliefde Plaetenaar in zijn dorp werd genoemd, werkte veel samen met Aart Grinwis, de toenmalig hoofdredacteur van Eilanden-Nieuws. "Aart had veel meer werk dan hij in zijn eentje aankon, dus dan werd ik er vaak op afgestuurd. We gingen ook samen op pad. Dan schreef de één en fotografeerde de ander", vertelde hij.

Piet in 't Veld was ook jarenlang betrokken bij de Redactie Adviesraad van Eilanden-Nieuws, een belangrijk intern orgaan met betrekking tot de christelijke identiteit van de krant. Op de foto een deel van de notulen die hij in 2007 maakte naar aanleiding van de vergadering. Hij was toen dus al 88 jaar oud, maar nog altijd zeer betrokken bij de krant. 

Naast zijn vele werk voor Eilanden-Nieuws leverde In 't Veld ook bijdragen aan het schippersblad Schuttevaer, De Zaaier en incidenteel ook aan het vakblad De Boerderij. Verder is hij zestig jaar actief geweest voor de KNRM, ook voor het Rode Kruis was hij actief en zelfs erelid. In deze kwaliteit ontmoette hij ooit prinses Margriet. Hij ontving in 1982 de Zilveren Gemeentepenning van de toenmalige gemeente Oostflakkee, met name voor zijn journalistieke inspanningen.

Het overlijden van Piet laat een grote leegte achter, met name bij zijn zus Nel. Piet en Nel zijn beiden nooit getrouwd geweest en woonden hun hele leven samen in hetzelfde huis aan de Molendijk in Ooltgensplaat, boven het oude winkeltje waar ze vroeger stof en manufacturen verkochten. De dozen en albums vol met foto’s zijn de stille getuigen van het werk waar hij zo van hield.

We wensen Nel in 't Veld en alle familie, vrienden en kennissen van Piet in 't Veld veel kracht en Gods nabijheid toe bij het verwerken en dragen van dit verlies.

Namens Eilanden-Nieuws, Gert Klok (hoofdredacteur)

Afbeelding