Weercolumn: Tamelijk warme en wisselvallige zomer

Vandaag wat aandacht voor de zomerprognose. Hoe gaan de maanden juni, juli en augustus globaal verlopen op de Eilanden? Aan de warme kant en bovendien blijft het vrij wisselvallig.

Een aantal zomerprognoses is al gelanceerd de afgelopen twee maanden en opvallend is dat men vrijwel unaniem tot de conclusie komt dat flinke delen van Europa een warme en droge zomer bekomen. Het Amerikaanse World Climate Services komt hiermee en ook de uitkomsten van Accuweather duiden op een leuk temperatuuroverschot in Midden-Europa.

Bij de samenstelling van zo’n langetermijnverwachting wordt onder andere het gedrag van de zeewatertemperatuur rond de evenaar meegenomen. Soms wordt ook de zogenaamde analogie-methode gebruikt hoewel het weer eigenlijk nooit kopieert. Bepaalde weerpatronen uit het verleden zouden dan een soortgelijk weersverloop moeten opleveren in een nieuw zomerhalfjaar. Dus na een koude wisselvallige meimaand zou er een prima zomer komen.

In de jaren 1983 en 1991 ging dat op. Een zeer nat en koud voorjaar gaf toen een flink herstel in de julimaanden van die jaren, maar statistisch is die correlatie nooit aangetoond.

Nu de huidige zomer die weerkundig gezien al op 1 juni begon. In grote lijnen kan ik meegaan met een vrij warme setting gemiddeld. Toch denk ik dat we het wisselvallige karakter (dat we ook woensdag weer zagen) nog regelmatig terug zullen krijgen. 

Komende weken zullen dus gekenmerkt gaan worden door prima zomerweer door de bank genomen. Binnenkort ligt de tropenwarmte op de loer, maar meestal zal het gematigd warm zijn. De invloed vanaf de oceaan zal zich regelmatig doen gelden en die maakt dan weer een einde aan een overwegend korte reeks met (hoog)zomerse – of tropische dagen. En die zomerse tendens zien we vanaf nu al ontstaan. Het weekend zal prima verlopen en nagenoeg droog. De temperaturen komen op een aangenaam niveau: 20-23 graden. 

De aanlandige wind, veelal zuidwest, maakt het op het strand iets minder aangenaam.

Komende week wordt het mogelijk hoogzomers tot tropisch warm met maxima uiteindelijk in het traject 25-30 graden, of nog wat meer. Rond het volgende weekend neemt de kans op (onweers)buien sterk toe waarna de traditionele afkoeling lijkt te volgen.