Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Mij zal niets ontbreken

Tegen deze achtergrond zijn deze preken ontstaan. Philip Henry schenkt veel aandacht aan de moeilijkheden waarmee Gods kinderen te maken krijgen tijdens hun reis naar het vaderland dat boven is. 

In zijn preken blijft Henry dicht bij de Bijbeltekst; hij geeft er een duidelijke en eenvoudige verklaring van. Hij vergelijkt uitvoerig Schrift met Schrift en past de inhoud helder, vermanend en vertroostend toe. 

Deze achttien preken verschijnen voor het eerst in het Nederlands. Ze zijn aan handschriften ontleend, en vertaald door N.A. Eikelenboom. 

Philip Henry (1631-1696) studeerde theologie in Oxford en was predikant in Worthenbury en Londen. Hij was de vader van Matthew, die grote bekendheid kreeg vanwege zijn omvangrijke commentaar op de Bijbel.

Philip maakte het mee dat de kerk in 1662 de Act of Uniformity, de Wet op de Eenvormigheid, werd opgelegd. Wat hield dat in? Predikanten werden daarbij verplicht de bisschoppelijke structuur van de kerk te aanvaarden en zich ook te voegen naar de liturgische regels. Wie weigerde, werd ontslagen of zelfs vervolgd. Ongeveer 2000 predikanten werden door de maatregelen van de overheid getroffen. Ook Philip weigerde aan de nieuwe eisen te voldoen. Hij verliet Worthenbury en vestigde zich op het landgoed Broad Oak, Flintshire, Londen. Daar kwam zijn vrouw vandaan. Al was het onder moeilijke omstandigheden, toch heeft hij jarenlang het Woord verkondigd. 

Verademing kwam er toen in het jaar 1688 de Nederlandse stadhouder Willem III een einde maakte aan het bewind van zijn schoonvader Jacobus II. In 1689 kregen de kerken hun vrijheid: we noemen dat de Glorious Revolution. Philip Henry bleef vanuit zijn woonplaats Broad Oak het Evangelie verkondigen. 

Een selectie uit deze achttien preken:

- De HEERE mijn Herder, Psalm 23:1
- De onwil om tegen God te zondigen, Genesis 39:9
- Uw weg was in de zee, Psalm 77:20
- Een plaats voor het woord van Christus, Johannes 8:37
- In zware strijd, Lukas 22:44
- De HEERE niet vertrouwd, Zefanja 3 : 2m
- De schat in aarden vaten, 2 Korinthe 4:7
- Geloof en deugd, 2 Petrus 1:5

De preek over Geloof en deugd heeft Henry drie dagen voor zijn overlijden gehouden. Hij eindigt die preek met de volgende woorden: Nil nisi peccatum timeo; dat wil zeggen: Ik vrees niets dan de zonde. "En Ik zeg u, Mijn vrienden: Vrees niet voor degenen die het lichaam doden, en daarna niets meer kunnen doen. Maar Ik zal u tonen, Wien gij vrezen zult: vreest Dien, Die nadat Hij gedood heeft, ook macht heeft in de hel te werpen, ja, Ik zeg u, vreest Dien."

Duidelijke preken, in een moeilijke tijd gehouden. Neem ze na zoveel jaren ook nu ter harte.