Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Bij Hem is veel verlossing

Ds. I. Kievit heeft in het Gereformeerd Weekblad Psalm 130 tekst voor tekst behandeld in wekelijkse meditaties. Deze wekelijkse meditaties zijn door dhr. R.F. Rebel in kleine hoofdstukken weergegeven. Om de leesbaarheid te bevorderen, zijn hier en daar enkele taalkundige aanpassingen gedaan.

De hervormde predikant Izaäk Kievit (1887-1954) had een vooraanstaande positie in hervormd-gereformeerde kring. Bijna dertig jaar was hij predikant in Baarn. Daarnaast was hij eindredacteur van het Gereformeerd Weekblad. Ook in bevindelijke kringen buiten de Nederlandse Hervormde Kerk was en is veel waardering voor het werk van ds. Kievit.

Om u een indruk te geven hoe e.e.a. is opgezet, volgt nu het begin van deze verklaring op Psalm 130.

Een lied Hamaäloth. Uit de diepten roep ik tot U, o HEERE.

"Deze psalm is het elfde lied Hamaäloth. De psalmen 120 tot 134 dragen ditzelfde opschrift. Het moet zeker onze aandacht trekken dat wij van de Heere onze God deze bundel psalmen, deze vijftien liederen Hamaäloth, hebben ontvangen.

Het is een liedboekje op zichzelf, ingevoegd in de hele psalmbundel. Het is het liedboekje van vrome pelgrims, van hen die op grote feesten, drie keer in het jaar, vanuit alle hoeken van het land en zelfs buiten de grenzen van Palestina, opgingen naar de stad des Heeren. 

Liederen Hamaäloth zijn liederen van de opgang. Liederen die bij het opgaan naar Jeruzalem door gelovigen werden aangeheven. In verschillende tijden zijn deze psalmen ontstaan. Er zijn er die aan David worden toegekend en één psalm draagt de naam van Salomo (127)."

De eerste bijdrage eindigt als volgt:

"De Schrift spreekt niet alleen van de diepte der ellende, maar ook van de diepte der genade en van de ontfermingen des Heeren, ja, van de diepten van God. En die diepten van God doorzoekt de Geest. De Geest nu woont in Gods gemeente. Christus, Die was in de eeuwigheid, kwam in de tijd in de diepte van de dood. Maar Hij opende de diepte van genade in recht. Horen wij de dichter roepen uit de diepten tot de HEERE? Roepen wij zelf uit die diepten en kennen wij God als HEERE, als genadige Ontfermer in Christus? Diepe plaatsen openbaren diepe godsvrucht. Diepten van levensernst worden beroerd door diepten van smart. Diamanten schitteren het meest in de duisternis en op een zwart kussen."

Dit handzame boekje kan ik van harte aanbevelen, voor persoonlijk gebruik, maar het is ook goed om dit als geschenk aan anderen te geven. Neem, lees, overdenk en laat anderen er ook in delen!