Jos de Jonge (Foto: Wim van Vossen).
Jos de Jonge (Foto: Wim van Vossen).

Jos de Jonge: "Wij hadden graag deelgenomen aan vorming nieuwe coalitie"

De politieke partij Groep Jan Zwerus - die een verbond sloot met de landelijke BBB - behaalde een groot succes. De fractie groeide van 1 naar 4 vertegenwoordigers in de raad. Jos de Jonge stond als lijstduwer (plaats 20) op de kieslijst, maar kreeg een groot aantal voorkeurstemmen. Dat bracht hem ruimschoots binnen de nieuwe fractie. Helemaal nieuw was het niet, want De Jonge was al korte tijd (16 weken) raadslid tijdens de COVID-periode. Hij werd toen geïnstalleerd als tijdelijk vervanger van Jan Zwerus, die met ziekte te kampen had. "Ik werd toen als raadslid als het ware in het diepe gegooid", vertelt hij.

Opstap naar politiek

Vanuit zijn functie als voorzitter van de Dorpsraad Achthuizen had hij de opstap naar de (eilandelijke) politiek gemaakt. Stilzitten is er nooit bij geweest. De Jonge was betrokken bij de voetbalclubs FIOS en DBGC, hij verrichtte vrijwilligers- en ouderenwerk en zette zich onder meer in op kerkelijk vlak in Oude-Tonge. Eigenlijk alleen in 2014 moest hij zijn activiteiten en werkzaamheden stoppen, toen het gezin De Jonge zich met liefdevolle zorg rondom vader schaarde, die uiteindelijk aan een tumor overleed.

Strijdvaardig

De inwoner van Achthuizen toont zich strijdvaardig bij de start van deze nieuwe raadsperiode. Hij gaat zich vooral richten op Huisvesting en Omgevingswet en is pleitbezorger voor de kleine kernen en buurtschappen in Oostflakkee. "Helaas hebben wij, ondanks onze partijwinst in zetels, niet de kans gekregen om deel te mogen nemen aan de coalitievorming. Wij hadden dat graag gewild. De kiezer gaf met zijn/haar stem aan ons het vertrouwen. Nu zijn wij niet aan zet, maar we zullen zorgvuldig oppositie voeren, bijvoorbeeld voor onze jongeren en senioren die geen woonruimte kunnen vinden. Weet je, met als voorbeeld Achthuizen, waar in de voorbije 25 jaar geen enkele woonwijk is ontwikkeld. Je krijgt tranen in je ogen als je ouderen hoort zeggen: 'We zouden hier graag willen blijven, maar we hebben niks. Geen huizen en nagenoeg geen voorzieningen'."

Geen stickertjes plakken

Over participatie en inspraak zegt Jos de Jonge: "De inwoners moeten bij ontwikkelingen tijdig betrokken worden. Er moet geluisterd worden naar hun inbreng. Geen nutteloze bijeenkomsten met stickertjes plakken. De raad moet daadkracht tonen, doorpakken, voldoende geïnformeerd zijn en niet bij kernbezoeken merken dat bewoners over documentatie beschikken die niet op de raadstafel ligt. Met elkaar moeten wij optrekken in het belang van ons eiland en de bewoners. Links en rechts dienen verbinding te zoeken. Daarbij willen we een goede spreiding over het gehele eiland van woningen en voorzieningen."