Tim Jochems (Foto: Wim van Vossen).
Tim Jochems (Foto: Wim van Vossen).

Tim Jochems (CDA): "Vertrouwen uitstralen vereist een gedegen en transparante inzet"

Het succes van de partij (twee zetels erbij) op Goeree-Overflakkee was opvallend, daarbij kijkend naar de mindere resultaten die het CDA in recente landelijke verkiezingen scoorde. Jochems: "Lokaal heeft onze partij een inhoudsvolle campagne gevoerd. Geen beloftes doen die je vermoedelijk niet kunt waarmaken, maar aangeven wat je wel wil bereiken en realiseren. Simpel: niet schreeuwen, maar doen. Het is belangrijk dat het lokale karakter over het voetlicht is en wordt gebracht. Vertrouwen moet je uitstralen en dat vereist gedegen inzet."

Tim Jochems woont op dit moment in Middelharnis, maar een terugkeer naar Oude-Tonge ligt in het verschiet. Het nieuwe raadslid is 26 jaar en is gelukkig met zijn vriendin Femke, die woonachtig is in Dirksland. Jochems heeft een eigen entertainmentbedrijf, waarmee hij optredens verzorgt in Rotterdam, de regio en ons eiland, vooral voor verenigingen en bedrijven. Tim Jochems was zes jaar werkzaam bij Hoekschewaard Landschap (HWL), een stichting die zich inzet voor natuur en milieu en behoud van biodiversiteit. Vanaf 1 juli 2022 heeft hij gekozen voor een geheel andere beroepsinsteek. Hij wordt uitvaartleider bij Uitvaartverzorging Van de Ven op Goeree-Overflakkee, gevestigd in Oude-Tonge. 

Schouders eronder

Over de op heel korte termijn definitief te vormen CDA-fractie in de raad zegt Jochems: "Onder leiding van onze stabiele fractieleider zullen straks drie ervaren krachten samen met drie nieuwkomers gezamenlijk de schouders eronder zetten om de belangen van bewoners en eiland te behartigen. Het positieve bij de actuele mutaties is dat de vertrekkende leden betrokken blijven en niet afvallen. Hun kennis gaat niet verloren." Tim Jochems werd in 2018 lid van het CDA. Het was naar eigen zeggen geen moeilijk besluit om ja te zeggen. Het CDA heeft hij van ‘huis uit’ meegekregen. Jochems kwam in het lokale bestuur en in de steunfractie, waar hij zijn kennis en betrokkenheid bij en over actuele eilandelijke onderwerpen kon vergroten. 

Woningen en voorzieningen

Over de start van het raadswerk zegt hij: "Ik wil geen anoniem raadslid zijn. Ik ben benaderbaar voor eenieder, sta ervoor open." Over participatie: "Ik vind dat daar veel op is aan te merken. Signalen van bewoners uit dorpskernen zijn een graadmeter. In het proces zijn veranderingen nodig. Luisteren naar de samenleving op tijdstippen dat er serieus nog ruimte is voor opmerkingen, suggesties, ideeën. Niet als zaken al zijn beklonken of niet meer veranderd kunnen worden. Dat vereist vooraf heldere communicatie. Ook vanuit het college naar de raad. Afrondend, problemen samen aanpakken en oplossen. Starters, jongeren en senioren met huisvesting en voorzieningen voor en op ons mooie eiland behouden." Heeft hij nog tijd voor een hobby? "Vissen", antwoordt hij direct. Hij ziet uit naar de aanstaande grote viswedstrijd in Hellevoetsluis. De 'formule 1' noemt hij het.