Ook de lokale kottervloot worstelt met peperdure brandstof. (Foto: W.M. den Heijer)
Ook de lokale kottervloot worstelt met peperdure brandstof. (Foto: W.M. den Heijer)

Visserijorganisaties houden druk op de ketel: Getergde vissers opperen harde acties

"We proberen de Kamerleden zo ver te krijgen dat ze achter ons komen te staan, daar waar het gaat om het verzoek van brandstofcompensatie. Want het kan echt niet zo verder. De vloot staat met de rug tegen de muur", aldus Derk-Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond. Hij kent de situatie van de leden van zijn organisatie. "Die is echt schrikbarend", zo zegt de secretaris van de Vissersbond. Bij VisNed, de andere belangenorganisatie, klinkt eenzelfde geluid. "We blijven druk uitoefenen, maar als we dan te horen krijgen dat de saneringsregeling voorlopig uitgesteld wordt tot zeker 1 september, dan heb je weinig hoop op een goede afloop", meldt een woordvoerder van VisNed uit Urk.

Teleurgesteld

De beide belangenorganisaties hopen echt dat Den Haag en Brussel, waar veel ingediende verzoeken op goedkeuring moeten wachten, inzien dat de nood aan de man is. Net als de vissers zijn ook zij teleurgesteld in de houding van minister Staghouwer. Een groot deel van de vloot ligt voor de kant omdat het een uitzichtloze situatie is. Maar zelfs al besluiten schippereigenaren hun kotter tijdelijk voor de kant te leggen, dan nog lopen opvarenden weg en zoeken ze elders, in de offshore of de binnenvaart, een baan. "Als hen dat bevalt, komen ze echt niet meer terug. Het bemanningsprobleem wordt daardoor nog groter", aldus een reder uit Goedereede, die twee grote bokkers in de vaart heeft.

Havens blokkeren?

"De energietransitie wordt ons door de strot geduwd. Dat is de reden dat het ministerie van LNV niet over de brug komt. We moeten immers emissieloos worden. Nou, als ze niet over de brug komen met compensatie, dan is er straks geen vloot meer over om te verduurzamen", zo laat Jaap Tanis weten. Hij is niet de enige visser die er zo over denkt. Behalve de broodnodige compensatie voor de peperdure brandstof laat ook de sanering, die aanvankelijk in het eerste halfjaar zou rondkomen, het afweten. Op sociale media houden vissers elkaar op de hoogte over de situatie en daarop is veel onrust merkbaar. Sommigen opperen zelfs om havens te blokkeren teneinde Den Haag te bewegen over de brug te komen met steun.