De hervormde kerk van Stad aan 't Haringvliet (Foto: Erwin Guijt).
De hervormde kerk van Stad aan 't Haringvliet (Foto: Erwin Guijt).

Hervormde gemeentes Den Bommel en Stad aan ‘t Haringvliet fuseren bestuurlijk

Algemeen

DEN BOMMEL/STAD AAN ‘T HARINGVLIET - Het aantal kerkgangers in Nederland loopt steeds verder terug en gemeenten worden steeds kleiner. Hierdoor wordt het lastiger om de kerkelijke ambten in te vullen en eventueel een predikant te beroepen. Daarom bundelen de hervormde gemeenten van Den Bommel en Stad aan ’t Haringvliet de krachten.

Door Erwin Guijt

Predikant ds. De Borst (Den Bommel) en kerkenraadsleden Cor Joppe (Den Bommel), Adrie Stolk en Sijbrand van Eck (beiden Stad aan ’t Haringvliet) zitten voorafgaand aan de gezamenlijke kerkenraadsvergadering op hun bezoeker van de krant te wachten. Het is inmiddels de tweede keer dat de gefuseerde kerkenraad bij elkaar komt. Waar kwam de wens ofwel noodzaak tot samenwerking vandaan?

Krimp

Stolk neemt als eerste het woord. “Den Bommel en Stad zijn twee wat kleinere hervormde gemeenten, die vergelijkbaar zijn – zo’n 250 ingeschrevenen per gemeente. We ervaren allebei de gevolgen van de krimpende kerk en daarmee krimpende financiële mogelijkheden. Sinds ds. Catsburg in 2018 de hervormde gemeente van Stad verliet, zit de gemeent..