Afbeelding

Voor u gelezen: Door de wol geverfd

Het verlies van haar echtgenoot vergt naast het verdriet ook de nodige financiële hoofdbrekens. Om brood op de plank te krijgen, besluit Flora de plaats van haar man in de weeffabriek van Woertman & co in te nemen. Hier maakt ze kennis met de gevaarlijke en uitputtende werkomstandigheden in de machinale lakenweverij. Werkdagen van zonsopkomst tot zonsondergang vragen het uiterste van de krachten van de jonge moeder. Samen met Elke, de enige andere vrouw in de fabriek, probeert ze er het beste van te maken. Ondanks de wrede praktijken van de fabrieksopzichter Cornelis. Elke weeffout in het laken kost een kwart van het weeksalaris en een mankement aan het weefgetouw verlengt de werkdag tot middernacht of langer. Net zo lang tot het dag-quotum is behaald.

De keus om in de fabriek te werken is voor Flora de enige manier om haar kinderen in leven te houden. Maar de prijs is hoog.

2021. Merel is een jonge ambitieuze vrouw die zich een slag in de rondte werkt om haar gezin draaiend te houden, in combinatie met haar werk op het kantoor waar ze binnenkort als vennoot hoopt toe te treden. Als haar tienjarige dochter Jasmijn een ongeluk krijgt, moet het meisje wekenlang rust houden. Merel neemt noodgedwongen de volledige zorg voor haar dochter op zich en werkt een lange periode thuis. Ze krijgt in deze periode steeds intensiever contact met haar kantoorgenoot Emiel. Bij hem lijkt ze te vinden wat ze mist in haar huwelijk – aandacht en nabijheid. In deze wirwar van emoties en onzekerheden lijkt Merel af te stevenen op een definitieve breuk met haar man Kais.

Een bijzondere ontdekking in het wevershuis aan de Leidse Oranjegracht, waar ze al jaren woont met haar gezin, zet Merel aan het denken over haar leven. Ze stelt de pijnlijke conclusie dat ze ontevreden is met haar leven, omdat ze altijd op zoek is naar ‘meer’ en ‘beter’.

Keuze 

In deze roman staat de geschiedenis van de Leidse lakenindustrie centraal. De schrijfster deed grondig onderzoek naar de Leidse weverijen. De lezer krijgt een interessant inkijkje in de weeffabrieken en maakt kennis met de vreselijke leefomstandigheden van de arbeiders. "Het is geen gemakkelijk verhaal geworden. (…) Armoede, onrecht… veel van ons hebben (net als toen ik hieraan begon), werkelijk geen idee. Wat we beter kennen – oké, laat ik het bij mezelf houden: wat ík beter ken, is het leven van Merel. Struikelend over de weelde, kijk ik ontevreden voor me uit. Meer. Beter. Mooier. Liever."

Machtsmisbruik en uitbuiting zijn nog springlevend. Denk aan de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken in landen als Bangladesh en India. Dit boek vraagt aandacht voor deze arbeiders.

'Door de wol geverfd' is ook het verhaal van twee moedige vrouwen die, ondanks de totaal andere tijd waarin ze leven, verrassend veel overeenkomsten hebben. Beide maken moedige keuzes, die voortvloeien uit het feit dat ze de moeilijkheden die het leven geeft onder ogen durven zien en deze in Handen leren leggen van hun hemelse Vader. Een interessante historische roman met overkoepelende thema’s als (on)trouw, machtsmisbruik én hoop.

De schrijfster hoop dat haar debuutroman de lezer iets brengt. "Mij bracht het de wetenschap dat ik altijd en in elke omstandigheid een keuze heb. De keuze voor het leven, bij voorkeur die met een hoofdletter L. (Deut. 30:19b)."