John de Geus is sinds kort raadslid namens de SGP (Foto: Wim van Vossen).
John de Geus is sinds kort raadslid namens de SGP (Foto: Wim van Vossen).

John de Geus (SGP): "Ik zie uit naar constructieve samenwerking"

Op de SGP-kieslijst bij de raadsverkiezingen in maart 2022 nam De Geus plaats 7 in. Precies het aantal zetels dat de partij uiteindelijk scoorde. Maar het was toch best nog even spannend, omdat het verschil in totaal uitgebrachte stemmen, tussen SGP en VVD, uiterst gering was en laatstgenoemde partij een hertelling bij de gemeente aanvroeg. Dit leidde overigens niet tot een wijziging. "Daaruit bleek dat de gemeente het tellen van stemmen zeer serieus heeft uitgevoerd en dat verdient een compliment", aldus De Geus.

Brede oriëntatie

De Geus (48) is directeur bij VORM, een bouwbedrijf in Rotterdam dat zich richt op ontwikkelen en bouwen van betaalbare woningen, voor een belangrijk deel in het randstedelijk gebied. Hij woont in Sommelsdijk, is getrouwd en vader van 4 kinderen in leeftijden van 13 tot 20 jaar, waarvan er twee studeren en twee nog thuis zijn. Naast het nu recente SGP-raadslidmaatschap is De Geus al vele jaren actief op onderwijsgebied, als voorzitter van de raad van toezicht bij stichting Kindwijs voor Protestants-Christelijk Basisonderwijs op Goeree-Overflakkee, waarbij twaalf scholen zijn aangesloten. Ook op maatschappelijk terrein zet hij zich in. De Geus is organist in de christelijk gereformeerde kerk in Middelharnis en o.a. voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Eilanden-Nieuws. In 2018 stond hij niet op een direct verkiesbare plaats op de SGP-lijst, maar in de afgelopen tijd ondersteunde hij de partij op meerdere fronten. Bijvoorbeeld als bestuurslid van de plaatselijke afdeling. Hij droeg ook zijn steentje bij aan het campagneteam van de SGP bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Balans zoeken

De Geus noemt het inwerkprogramma dat de gemeente in deze weken aan nieuwe raadsleden biedt, zorgvuldig en waardevol. "Het geeft inzicht in de facetten die je voor het raadswerk nodig hebt. Daarnaast wordt in de eigen fractie kennis en ervaring gedeeld en is er alle ruimte voor eigen inbreng. De samenwerking is prima. De dossiers, de beleidsvelden die extra zijn interesse hebben, zijn uiteraard Ruimtelijke Ordening, het woon-werkklimaat en de economische ontwikkelingen. Iets inzoomend op die thema’s: Het zoeken van een balans om enerzijds woningbouw voor jongeren op het eiland te realiseren en anderzijds ook voorzieningen voor ouderen in stand te houden. Aan deze en andere onderwerpen een bijdrage mogen leveren is een voorrecht én een uitdaging."

Kennismaken met nieuwe raadsleden

Na de verkiezingen is de samenstelling van de gemeenteraad Goeree-Overflakkee flink veranderd. In deze rubriek een korte kennismaking met onze nieuwe politieke volksvertegenwoordigers. Mayke Wesdorp (Groep Jan Zwerus), Wilma de Bruine (fractie VKGO), Ronald Weydema (VVD) en Adriaan Kasteleijn (SGP) openden de rij. Dit keer gesprekken met John de Geus (SGP) en Edwin van Os (CDA).