Afbeelding

Column familie Breen Suriname (4): Drie keer fascinerend

Het blijft fascinerend om twee en een half uur (ongeveer 450 km) te vliegen en het enige wat onder aan je voorbijgaat zijn bomen, bomen en nog eens bomen. Als je meer kennis niet zou hebben, zou je niet geloven dat we zuinig moeten zijn met papier. Er zijn bomen genoeg, zeggen je ogen. En daar waar wij niet verder mogen vanwege de landsgrens, gaat de jungle nog een paar uur vliegen door. Zo immens groot is het tropisch regenwoud van Zuid-Amerika. 

Maar even fascinerend is het, dat ondanks dat de wegen al lang zijn opgehouden, je na twee en een half uur vliegen naar beneden kunt, en kunt landen op een grasbaan en zowaar in een dorpje terechtkomt. Weliswaar zonder wegen, zonder auto’s, zonder fietsen, zonder elektranetwerk, zonder stenen huizen, zonder enz. Maar… met mensen! En hoe groot de aftstand ook is, letterlijk en figuurlijk, in de basis doen deze indianen gewoon hetzelfde als de gemiddelde Flakkeeënaar. Ze doen moeite voor hun eten, ze maken plezier, ze slapen, ze krijgen kinderen, enz. Maar lees goed: in de basis… want alles erbuiten is buitengewoon primitief, en zou het leven er een grote uitdaging zijn als je er niet geboren bent. 

Maar er is nog iets, en dat is nog het meest fascinerend, of eigenlijk toch ook weer niet?! Zo diep in de jungle, zo afgelegen, zo anders, maar toch tot daar doorgedrongen. Deze indianen hebben inmiddels het levend veranderende Woord van God in bezit. De Bijbel in hun eigen taal. Hoewel ik ze niet kan verstaan, als het over het geloof gaat spreken we dezelfde taal. Niet omdat we zo op elkaar lijken, maar omdat we dezelfde hemelse Vader hebben. 

Na een eerste ontmoeting met een broeder diep in de jungle stond voor mij vast: er zijn twee dingen die zich door niets en niemand laten tegenhouden, de mens en het Evangelie. En die twee zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden door Jezus Christus. Althans, dat is waar Hij naar verlangt! 

Of we nu diep in de jungle van Suriname zijn, of op de slikken van Flakkee, niemand is onbereikbaar. Laat je vinden!