Ethiek: Inloophuis

De opening van het inloophuis geeft aan hoe de wereld er op dit moment voorstaat. We leven in een wereld en samenleving die los is geraakt van God. Deze afval is niet 50 jaar geleden begonnen. Ook begon die afval niet 100 jaar geleden. Die afval is begonnen in het Paradijs. Daar hebben mensen God verlaten, om nooit meer naar God terug te keren. De zondeval is het grootste probleem en de diepste problematiek van de mensheid in deze wereld. Waarom zijn er oorlogen, waarom zijn er gevangenissen, waarom worden mensen verdrukt en vervolgd? Het heeft als diepe wortel de zonde voor God. Mensen zijn God kwijtgeraakt en daarom aan allerhande ellendigheid onderworpen. Dat is een boodschap die zondige mensen moeten horen.

De opening van een inloophuis betekent ook dat wij vernieuwd of veranderd moeten worden. Weglopers moeten weer terug naar God. Helaas, dat is niet iets wat aansluit op onze natuur. Kerkmensen en mensen in de wereld vragen niet naar God. Door de zonde zijn we God kwijt en keren we ook niet naar Hem terug. Dat maakt ook de droeve toestand uit van mensen. We leven van nature los van God en zonder hoop in de wereld. Als dat weegt in ons leven, krijgen we oog voor de nood van onszelf en van anderen. Dan gaat de eeuwigheid wegen op ons hart. En dan rijst ook de vraag hoe we uit de ellende verlost worden.

De opening van een inloophuis is ook van diepe betekenis. God zond Zijn Zoon naar deze wereld. Christus kwam om zondaren te verlossen en terug te brengen bij God. De kern van de christelijke boodschap is verlossing door de Persoon en door het bloed van Christus. Er is geen andere Naam en geen andere hoop in deze arme wereld. En die boodschap, van een gekomen en gewillige Zaligmaker, moeten mensen horen. En de Heere zal ermee doen wat Hem behaagt. Ook in Nederland wonen mensen die God zullen ontmoeten. Elke zondag horen we wellicht over God en Zijn genade. Misschien hebben we een Bijbel en lezen dagelijks van Gods gunst voor verloren mensen. Wat hebben medemensen die boodschap nodig. Nee, God kijkt niet naar huidskleur, afkomst, leeftijd of geslacht. Voor God zijn wij zondaren. En het is Gods werk om mensen daarmee bekend te maken. God echter laat Zijn boodschap klinken, opdat er zondaren tot Hem zullen komen. Wat mooi als een kerkelijke gemeente hierin haar taak mag verstaan.

De Bijbel is Gods boodschap van redding en verlossing. We hebben die boodschap gekregen om ook met anderen te delen. Dat delen begint in ons huwelijk, ons gezin, onze school en andere contacten. Die boodschap hebben ook onze buren nodig. Nee, dat hoeft niet onmiddellijk met alle dogmatische zaken tegelijk. Het moet eerlijk en zuiver zijn. Eerlijk als het gaat over onze doodstaat. Maar ook zuiver als het gaat over Gods verlossing in Christus Jezus. Allen die in Hem oprecht geloven zullen behouden worden. Dat is het Evangelie van Christus, ook vandaag. We hopen en bidden dat het inloophuis in Barneveld voor velen tot een eeuwige zegen mag zijn. Het gaat om de glorie Gods en de eer van Christus.