Lenie gebruikt treklipjes van blikjes, gecombineerd met haakwerk, voor het maken van vesten en tassen.
Lenie gebruikt treklipjes van blikjes, gecombineerd met haakwerk, voor het maken van vesten en tassen.

Lenie Verkerk maakt nieuwe producten van afvalmaterialen: "Er wordt zoveel weggegooid, terwijl ik denk: je kunt er ook iets nieuws van maken"

“Ik ben altijd al creatief bezig geweest”, vertelt Lenie Verkerk. “Dat heb ik waarschijnlijk van mijn vader, die goed was in hout bewerken. Het mooie is dat mijn dochter ook weer heel creatief is. Het zit dus echt in de familie.” Voor het interview heeft ze allerlei dingen die ze gemaakt heeft, klaargezet in haar woonkamer. Het is nauwelijks te geloven dat deze kunststukjes gemaakt zijn van spullen die anders bij het afval terecht zouden zijn gekomen. Hoe ze aan de ideeën komt? “Ik werk niet echt met voorbeelden. Als ik iets zie, denk ik: wat kan ik hier van maken? Zo’n tien jaar geleden begon Lenie recyclematerialen te gebruiken om nieuwe producten mee te maken. “Ik had ergens gezien dat mensen in Brazilië de treklipjes van blikjes gebruikten om dingen mee te maken. Dat bracht mij op het idee om ook afvalmateriaal te gaan verwerken. Ik vind het belangrijk om goed voor het milieu te zorgen. Er wordt zoveel weggegooid, terwijl ik denk: je kunt er ook iets nieuws van maken.” Lenie vroeg mensen in haar omgeving om koffiecups en lipjes te sparen. Zo bouwde ze een flinke voorraad op om mee te gaan experimenteren. En dat lukte heel goed.

Duizend lipjes in een tas

Lenie verwerkt de materialen op allerlei verschillende manieren. De lipjes van blikjes frisdrank gebruikt ze om onder andere tassen en vesten van te maken. Maar ook een lampenkap en sieraden behoren tot de vele mogelijkheden. Ze wijst naar een witzilveren handtasje waarin de lipjes zijn gecombineerd met sierlijk haakwerk. “Daar zitten ongeveer duizend lipjes in verwerkt. Met dat tasje ben ik wel een maand of twee bezig geweest, denk ik.” Lenie kan echter niet zomaar aan de slag. “Ik maak de lipjes en koffiecups eerst allemaal schoon”, legt ze uit. “Als de cups binnenkomen, zitten de restjes koffie er nog in. Je moet daarnaast ook rekening houden met het product dat je maakt. Ik zorg dat de lipjes geen scherpe rand hebben. Het kan natuurlijk niet dat je met een tas ergens achter blijft haken of dat je je openhaalt aan het vest dat je draagt. Zo’n vest kan trouwens gewoon worden gewassen. Ik maak ze in verschillende maten.”

Grammofoonplaten en fietsbanden

Ook oude lp’s krijgen bij Lenie een nieuwe bestemming. “Die leg ik in de hete oven, over een omgekeerde bloempot heen. Als ze zacht worden, gaan ze over de pot hangen. Ik duw ze dan hier en daar een beetje in met een lepel om er vorm in te krijgen. Je moet er goed bij blijven, want als ze te lang in de oven zitten, smelten ze helemaal.” Eenmaal afgekoeld haalt Lenie de grammofoonplaat van de bloempot af en keert ze hem om. De lp is nu een organisch gevormde schaal geworden. Alleen het ronde label op de bodem herinnert nog aan de muziek die er vroeger in heeft gezeten. Wat Lenie bij een bepaald product bedenkt, komt vervolgens ook uit haar handen. “Deze tas is gemaakt van het lint uit videobanden en dat egeltje daar is gemaakt van een oud boek.” En er is meer: het rubber van oude fietsbanden wordt gebruikt voor allerlei accessoires, een met wol bekleed glazen potje is nu een hondje en van een grote dennenappel maakte Lenie een uiltje. ”Die dennenappels vind ik in het bos bij de camping in Brabant, waar we een seizoenplaats hebben. Als ik daar aan het wandelen ben en ik zie iets liggen, komt er vaak al in mijn hoofd wat ik daarvan kan maken.” Hoewel ze maar weinig materialen mee kan nemen naar de caravan, ligt Lenie’s creativiteit niet stil op de camping. “Ik teken en schilder ook, dus die spullen gaan gewoon mee. Zo kan ik toch iets maken.”

Niet zomaar weggooien

Er zitten heel wat uurtjes in al die bijzondere creaties. Lenie heeft van alles op voorraad staan. Wat ze daarmee doet? “Het meeste is bestemd voor de verkoop. Ik sta af en toe op markten en verkopingen. Daarnaast maak ik ook producten op bestelling. En sommige dingen doe ik niet weg, die wil ik graag zelf houden.” Het creëren van dingen geeft rust. “Als ik daarmee bezig ben, kan ik de zorgen van alledag even van me afzetten en me helemaal richten op het werken met de materialen. Het is een uitlaatklep. En het geeft veel voldoening als een werkstuk goed gelukt is en ik er iets moois van heb kunnen maken.” Met haar creaties wil Lenie ook een boodschap uitdragen. “Het is belangrijk om aan het milieu te denken en niet zomaar spullen weg te gooien. Er zijn zoveel dingen die herbruikbaar zijn.” Lenie gaat gewoon door met het verwerken van restmaterialen. Haar creatieve brein bedenkt steeds nieuwe dingen. “Ik probeer nu weer een ander materiaal te vinden wat ik kan gebruiken. Ik kom vast wel weer iets tegen.”

Lenie Verkerk geeft ook workshops. Meer informatie hierover is te vinden op haar Facebookpagina: Crea Lenie.

Lenie Verkerk bij een deel van haar uitgebreide collectie.
Sieraden en accessoires van koffiecups.
Een büste, gemaakt van oude binnenbanden.