Weercolumn: Droogte voor deel verlicht

Mei doet het best goed dit jaar. Afgelopen zondag mochten we onze eerste officiĆ«le zomerse dag verwelkomen en ook de afgelopen dagen was het zomers te noemen. In Limburg werd het zelfs twee keer tropisch warm, op woensdag en donderdag. Beek kwam tot ruim 31 graden aan het begin van donderdagmiddag. Aansluitend was het soms noodweer. 

Nu neemt de kans op enkele buien verder toe. Ook op vrijdag houden we het niet droog in het zuidwesten van Nederland. Een stoet buien ligt dan georganiseerd voor ons klaar en trekt binnen een paar uur over onze contreien. Onweer is even mogelijk, windstoten ook.

De droogte (gunstig voor de landbouw) lijkt voorlopig even flink verlicht met die regens. 

Momenteel zitten we exact op het maandgemiddelde qua temperatuur voor de maand mei. Die bedraagt 13,7 graden voor deze omgeving. Dit soort warme dagen schroeft het gemiddelde nog iets op, maar de komende dagen wordt het een jas koeler in Nederland. Mogelijk komen we dan zelfs iets lager dan normaal uit thermisch (over een dag of tien). 

De warme stroming met luchtaanvoer vanuit Spanje die we momenteel nog in huis hebben, gaat plaatsmaken voor een normaal Hollands weerbeeld met instroom vanuit het westen

Vanaf dit moment valt er dus periodiek regen of enkele buien (maandag flinke regenkans) en komt de temperatuur dus op een lager plan uit. Meestal zal het tussen de 16 en 18 graden zijn overdag zo vlak uit zee. Het strandweer zal niet uit de kunst zijn de komende periode.

De wind ruimt voor het weekend al naar richtingen tussen zuid en west. Tussendoor zullen er zeker heel goede momenten zijn komende week, maar die paraplu wel bij de hand houden.

Zicht op een nieuwe warmteoprisping na de aanstaande week is er niet. Weerkaarten voor de middellange termijn geven geen serieuze hittegolfachtige bewegingen aan vooralsnog.

De zomerprognoses die er op dit moment zijn, geven echter een optimistisch beeld voor de weerkundige zomer die op 1 juni zal aanvangen. Kernwoorden als vrij droog, warm en zonnig worden vaak genoemd, maar dat verwondert eigenlijk niemand. De hedendaagse zomers zijn door de bank genomen prima te noemen, weten we inmiddels.