Afbeelding

Opinie: Namen knutselen: leuk voor ouders, niet altijd voor het kind

Dat laatste vinden gelukkig nog altijd de meeste ouders in Nederland. Een zoektocht naar de meest populaire namen van dit moment stelt daarom enigszins gerust, omdat die lijst bestaat uit ‘normale’ namen. Bijbelse namen, uit Amerika overgewaaide namen en puur Hollandse namen. 

Een bekende reden voor het kiezen van een specifieke naam is het fenomeen ‘vernoemen’. Vroeger was het heel normaal dat kinderen werden vernoemd naar hun (groot)ouders. Jan van Jan van Jan kwam nogal eens voor. Voor een andere naam kiezen omdat het anders wel erg verwarrend wordt, is in zulke gevallen goed voor te stellen. Overigens is vernoemen nog steeds een belangrijke reden, alleen worden (o)pa en (o)ma overgeslagen ten faveure van bekende acteurs, voetballers of zelfs karakters uit films en tv-series. 

Voordeel is dat het in dat geval vaak bij ‘behapbare’ namen blijft. Het kan ook heel anders. Een bericht over een groot Vlaams gezin is het meest recente voorbeeld dat het enthousiasme van ouders door kan slaan richting krankzinnig. Het stel besloot al hun kinderen een naam te geven met de letters A, L, E en X. Ze hebben inmiddels twaalf kinderen en met een groot gezin is niets mis, maar die keuze heeft wel gevolgen voor de namen van de kinderen. “De broertjes en zusjes van de pasgeboren dochter Laex heten Alex (14), Axel (13), Xela (12), Lexa (11), Xael (10), Xeal (9), Exla (6), Leax (5), Xale (3), Elax (2) en Alxe (1)”, aldus Nu.nl in het nogal opmerkelijke bericht. Dat is niet alleen zielig voor deze kinderen, maar ook erg lastig.  

In Nederland is het niet zo dat elke naam hoe dan ook wordt geaccepteerd. Dat is aan de ambtenaar in kwestie, die de ingediende naam toetst aan de Voornamenwet. Ja, die bestaat echt. Een voornaam mag niet ‘bespottelijk’ zijn, geen scheldwoord, geen naam die bestaat uit heel veel namen en geen bestaande achternaam. Op die laatste regel zit wel een uitzondering, want sommige achternamen zijn ook veelvuldig in gebruik als voornaam, zoals ‘Roos’.  

De ouders van een jongen die ze D-Jay wilden noemen, moesten hiervoor flink hun best doen voordat deze naam ‘mocht’. De reden: twee hoofdletters, een leesteken en het feit dat de naam ook een beroep is. Er zijn veel gekkere namen die wél mogen, was de opmerking van vader Dirk-Jan tegen RTL Nieuws. En daar heeft hij wel een punt natuurlijk. In Nederland schijnen namelijk kinderen rond te lopen met de naam Tippie-Tipper en Rayviënshellinne.  

Een laatste categorie is de combinatie van voor- en achternaam die resulteert in een zogenoemde ‘faamnaam’ of ‘schaamnaam’. Dat houdt in dat de combinatie een raar of opvallend woord oplevert. Enkele leuke voorbeelden: Ferry Kuhlmann, Mette Bus, Izzy van Gisteren en Stanley Messie. Dit zijn overigens namen uit de categorie normaal. Er zijn ook categorieën als ‘bedenkelijk’ en ‘ronduit schunnig’, die laten we hier met rust. Het punt is ook bij dit soort schaamnamen dat er dus ouders zijn (geweest) die hun kind deze naam hebben gegeven. Een serieus punt dat hierbij echt gemaakt moet worden: je zadelt je kind voor de rest van zijn of haar leven wel op met minimaal kleine pesterijtjes. Dat is iets om je goed te bedenken, hoe grappig, leuk of ingewikkeld de naam van het kind ook is. 

Namen bedenken heeft ook te maken met smaak en daarover valt tot op zekere hoogte niet te twisten. Toch is de overweging om je kind een Bijbelse naam te geven de moeite waard. Daar zit immers meestal een betekenis aan, vaak in de vorm van een belofte. Dat geeft een extra dimensie, ook in de zoektocht naar een naam voor je kind.