Afbeelding

Voor u gelezen: Vega zónder pakjes & zakjes

Inmiddels zijn er steeds meer mensen die besluiten een dag (of meer) per week geen vlees te eten. Goed voor de afwisseling én het milieu. Want wie een jaar lang een dag per week geen vlees of vis eet, bespaart bijna 6 kilo aan vlees, 750 kilometer rijden in een gemiddelde auto en 750 liter water. (bron: weekzondervlees.nl).

Vegetarisch koken kan best wat hoofdbrekens opleveren. Want hoe vervang je het stukje vlees bij de warme maaltijd zonder belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en eiwitten te moeten missen?

Hoe je dit doet vertelt kookboekenschrijver en culinair journalist Karin Luiten in ‘Vega zónder pakjes en zakjes’. De schrijfster vertelt dat vegetarisch koken niet draait om iets te vervangen of weg te laten, maar om creativiteit. Want alle ingrediënten om lekker vegetarisch te koken liggen namelijk ‘gewoon sinds jaar en dag bij de groenteboer.’ Het draait bij vegetarisch koken allemaal om de 4 P’s: peulvruchten, paddenstoelen, pit en plezier. Peulvruchten als linzen, bonen en kikkererwten zijn bijvoorbeeld een bron van eiwit, evenals champignons, oesterzwammen en shiitakes. Daarnaast zijn noten een belangrijk ingrediënt in de vega-keuken.

Het plezier in koken staat centraal in dit kookboek. Leuke en informatieve teksten worden afgewisseld met prachtige tekeningen en foto’s van de heerlijkste vegetarische gerechten. Het doorbladeren van het boek is al alleen al om de vrolijke en aantrekkelijke lay-out een feestje.

Groenten in de hoofdrol

De basis van (vegetarisch) koken is het creatief omgaan met smaakmakers. Karin bijt dan ook op de eerste bladzijden het spits af met 30 makkelijke en eenvoudig verkrijgbare smaakmakers. Denk aan ui, knoflook, kappertjes, sojasaus, azijn, citroen, chilivlokken, verse kruiden, gember en peper.

De indeling van het boek is overzichtelijk. Achtereenvolgens komen de volgende hoofdstukken aan bod: Borrel, Soep, Vooraf, Salade, Aardappel, Pasta, Rijst & noedels, Hartige taarten, Groente in de hoofdrol, Alles in 1 ovenschaal, Net echt en Fastfood. Met als extra basisrecepten voor onder meer atjar tjampoer, ingemaakte rode ui, pompoenketchup, groene currypasta, salsa verde en barbecuesaus. Een handig alfabetisch register helpt om snel te zoeken op recept of gebruikt (hoofd)ingrediënt.

Wat opvalt: groenten spelen de hoofdrol in alle recepten. De gerechten zijn makkelijk te maken met stap-voor-stap beschrijvingen en simpele (en vaak goedkope) ingrediënten. Een heerlijk stoofgerecht is de rendang rode kool en wie uit wil pakken aan de feesttafel, moet zeker het recept voor de biet Wellington uitproberen. En de sierlijke filotaart met snijbiet is klaar in een handomdraai en ziet er prachtig uit.

Alle ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt of toko. Wie boter, kaas en eieren weg wil laten, kan ook terecht in dit boek. Ruim de helft van de recepten zijn veganistisch of makkelijk helemaal plantaardig te maken.

Eerder verscheen in de serie ‘Koken met Karin’ ook ‘Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek’. Tip: neem ook een kijkje op de foodblog van de schrijfster: Kokenmetkarin.nl. Een aanrader!