Adriaan Kasteleijn: "Ik wil iets voor een ander betekenen." (Foto: Wim van Vossen)
Adriaan Kasteleijn: "Ik wil iets voor een ander betekenen." (Foto: Wim van Vossen)

Adriaan Kasteleijn (SGP): "Voorrecht om raadslid te mogen zijn"

"Zeker de eerste vergadering op 10 mei in de nieuwe raad was interessant, met als hoogtepunt dat enerzijds direct een amendement over de Sport- en Beweegagenda, met de SGP als mede-indiener, werd aangenomen. Anderzijds dat ik namens onze fractie, ondersteund door de ChristenUnie, bij genoemd onderwerp een motie mocht inbrengen die bij stemming unaniem is overgenomen. Dat dit in het raadsverslag van vrijdag 13 mei niet correct is vermeld was even een domper, maar de gehele gang van zaken met het gewenste resultaat bij dit ingewikkelde onderwerp in de raadsvergadering, heb ik als 'dat smaakt naar meer' ervaren."

Direct gekozen

Adriaan Kasteleijn is 36 jaar, woont in Ouddorp, is getrouwd en trotse vader van vier kinderen in leeftijden van anderhalf jaar, 7 jaar en een tweeling van 9 jaar. Hij is teamleider bij GMB Civiel bv op kantoor in Heerjansdam. Het bedrijf zet zich in op het realiseren en/of renoveren van onder andere grond- en waterwerken. Kasteleijn stond bij de raadsverkiezingen in 2018 op plaats 11 op de SGP-kieslijst. In maart 2022 was dat plaats 5. Dat betekende, met 7 gekozen kandidaten, gelijk een plaatsje in de gemeenteraad Goeree-Overflakkee (periode 2022-2026). Adriaan Kasteleijn en John de Geus uit Sommelsdijk zijn de nieuwkomers in de SGP-fractie.

Politieke interesse

Maar nieuwkomer kun je Kasteleijn eigenlijk niet noemen. Al vanaf 2018 maakt hij deel uit van de steunfractie, die met de zittende raadsleden meedenkt en inbreng geeft over en bij de dossiers die in de raadsvergadering aan de orde komen. "Ik volg al vanaf mijn 15/16e jaar de landelijke en lokale/plaatselijke politiek", zegt hij. "Ik was zelfs korte tijd betrokken bij de SGP-steunfractie in de voormalige zelfstandige gemeente Goedereede." Wat is de drive om lid van de gemeenteraad te willen zijn? "Je wilt iets voor een ander betekenen. Iets doen voor de maatschappij, voor de gemeente Goeree-Overflakkee", stelt Kasteleijn.

Inwerkprogramma

"Dit vanuit de SGP-fractie, waarin je alle ruimte hebt en krijgt om van dichtbij betrokken te kunnen zijn, mee te mogen denken over onderwerpen/documenten die voor het eiland belangrijk zijn." Hij is blij met de ondersteuning die hij vanuit de al langer zittende fractiegenoten ervaart en krijgt. Ook is de Ouddorper uiterst positief over het inwerkprogramma dat de gemeente biedt aan de nieuwe raadsleden. "Het is een omvangrijk pakket informatie, maar uiterst nuttig en goed toegelicht. Alle aspecten komen op de inwerkavonden aan de orde, van moties en amendementen en de ambtelijke organisatie tot een breed scala van beleidsvelden, van bijvoorbeeld sociaal domein tot financiƫn."

Bijbel als basis

"De Bijbel is de basis voor ons leven", geeft Kasteleijn aan. "Vandaaruit dienen wij ons ook op politiek vlak in te zetten." Kerkelijk gericht op de Hersteld Hervormde Gemeente en volgend de insteek die hij vanuit zijn opvoeding kreeg, was zijn keuze voor de SGP duidelijk. Veel vrije tijd heeft het nieuwe raadslid niet. Naast het gezinsleven is hij organist bij de Hersteld Hervormde gemeente Stellendam, betrokken bij de HHG-kerk en o.a. bij peuterspeelzaal Prinses Amalia in Ouddorp.

Kennismaken met nieuwe raadsleden

Na de verkiezingen is de samenstelling van de gemeenteraad Goeree-Overflakkee flink veranderd. In deze rubriek een korte kennismaking met onze nieuwe politieke volksvertegenwoordigers. Mayke Wesdorp (Groep Jan Zwerus), Wilma de Bruine (fractie VKGO) en Ronald Weydema (VVD) openden de rij. Dit keer Adriaan Kasteleijn (SGP). Helaas moest John de Geus (ook SGP) op het laatste moment zijn geplande afspraak voor ons gesprek door drukke werkzaamheden afzeggen.