"Of het toch geen verkeerde sleutel was," was de laconieke vraag van dhr. Gestel (r.) toen gouverneur Foort maar blééf wurmen. Later bléék het ook een verkeerde . . . .
"Of het toch geen verkeerde sleutel was," was de laconieke vraag van dhr. Gestel (r.) toen gouverneur Foort maar blééf wurmen. Later bléék het ook een verkeerde . . . . Foto:

Terug in de tijd: Tweede vakantie-woning voor gehandicapten feestelijk open!

"In Holland staat een huis..." Er staan twee huizen, die ondanks de recreatie-hausse uit speculatieve vingers zullen blijven. 

De exploitatie van deze woningen is daarentegen in zorgzame handen gelegd, want de twee woningen hebben de eer "recreatiewoningen voor gehandicapten" te zijn en dientengevolge verschoond te blijven van enig commercieel bejag. Vrijdagmiddag was de opening van de tweede woning daar en tientallen genodigden smaakten de rust en gastvrijheid van Ouddorps 'Klepperstee' en smaakten ook het zoet van de overwinning. Het waren voornamelijk 'Lions', leden van de Lionsclub Goeree-Overflakkee en bestuurderen van de daaruit voortgekomen 'Stichting vakantiewoningen voor gehandicapten' om wie de opening zich afspeelde. Zij immers hadden ervoor gezorgd dat de beide woningen gestalte kregen, maar de Lions gunden zich maar even de tijd om uit te blazen. De Flakkeese Lions huldigen een logica die hen spoedig weer aan het werk zal zetten. Een tekort van fl. 28000,- op beide gebouwde woningen achten zij een genoegzame basis om de stellingen voor een derde woning op te trekken. Een kwestie van moraal die Lions op het publiek hebben doen overslaan.

Immers, het publiek is niet afzijdig gebleven toen vanuit de Stichting vakantiewoningen voor gehandicapten een beroep op goede gevers werd gedaan. De eerste woning - vorig jaar al met zoveel plezier gebruikt - kwam vrij snel tot stand, de tweede maakte wat minder reacties los, maar toen waren er de banken die hun kluizen erop aanspraken. Vrijdagmiddag na de opening werd daar een resumé van gegeven en dat hoefde nauwelijks nader betoog. Secetaris-penningmeester A. van Sluys schotelde zijn gehoor de gekregen gaven, met als uitkomst dat de totale investering van fl. 160.000,- tot op fl. 28000 na is 'volgestort'. De president van de Lions afd. Goeree Overflakkee, dhr. Smits te Middelharnis, zei het graag en van harte na: "Uitermate bedankt!" waarin dhr. Smits ook de actie van de stichting zelf betrok en niet minder, de spontaniteit waarmee de Flakkeese bevolking heeft meegeholpen aan het doel te verwezenlijken. Dhr. Smits, weer in eigen keuken kijkend, geloofde stellig dat een actie als deze het imago van de Lions niet weinig zal verbeteren. Daar was ook Lions Gouverneur Foort stellig van overtuigd. Nadat hij - zelfs met een verkeerde sleutel - de tweede woning had geopend en met zeer veel instemming van de entourage had kennisgenomen, sprak hij een hartelijke gelukwens uit, waarin hij "zijn" Lions een hart onder de riem stak, hen prees voor zoveel betoonde ijver en hen vervolgens karakteriseerde, niet als een elitaire groep, zoals minder vriendschappelijke tongen beweren, maar als mensen met dienstbare eigenschappen en leidinggevende capaciteiten. Zo bezien achtte dhr. Foort de Lions toch wel elitair, zij het dan ook in de meest te waarderen zin van het woord. 

Uit de krant van 1977