'Toerisme heeft positieve effecten, maar ook keerzijde'

De presentatie over het onderzoek viel samen met de evaluatie van het ‘Ontwikkelkader Verblijfsrecreatie’. Dit document, in 2019 vastgesteld door de gemeenteraad, geeft kaders waar initiatieven op het gebied van verblijfsrecreatie aan moeten voldoen. Het doel is ervoor te zorgen dat nieuwe ontwikkelingen van hoge kwaliteit zijn en bijdragen aan beleefbare natuur, leefbaarheid en duurzaamheid. In aanloop naar evaluatie van dit document kwam vanuit de raad de suggestie om een onderzoek onder inwoners uit te laten voeren.

In maart vorig jaar heeft het Kenniscentrum Kusttoerisme (onderdeel van HZ University of Applied Sciences) dit onderzoek uitgevoerd. In totaal waren er ruim 800 valide respondenten. Doel was om de houding van inwoners van de kop van Goeree (Ouddorp, Goedereede en Stellendam) ten opzichte van toerisme in beeld te brengen. 

Uit het onderzoek komt naar voren dat toerisme positieve effecten heeft maar dat er een keerzijde is. Inwoners in de genoemde kernen hebben ook last van de toeristenstroom. Dat gaat bijvoorbeeld om verkeersdrukte, zoals op de N57. Inwoners klagen over het zwerfafval dat door toerisme toeneemt. In de zomerperiode vindt men de drukte te groot. 

Draagvlak 

De Kop van het eiland is als toeristische bestemming geliefd is in binnen- en buitenland. De gemeente telt 2 - 2,5 miljoen toeristische overnachtingen en 1,5 miljoen dagbezoekers per jaar. De toeristische sector is belangrijk voor de economie en de werkgelegenheid op Goeree-Overflakkee. Ook zijn er door het toerisme meer winkel- en horecagelegenheden en meer recreatieve mogelijkheden. Investeren in ‘waardevol toerisme’ is volgens het onderzoek belangrijk. Voor iedereen, met oog voor natuur en landschap en op een schaal die passend is bij het eiland. Het onderzoek toont aan dat het goed gaat met het toerisme op Goeree-Overflakkee. Tegelijkertijd is er werk aan de winkel om te zorgen dat er bij de inwoners draagvlak voor toerisme blijft. Op basis van alle informatie wordt een raadsvoorstel voorbereid.