Vijf presentaties en twee insprekers in Dialoogbijeenkomst

Een nieuwe format was er donderdagavond voor de Dialoogbijeenkomsten van de gemeenteraad. Na de zogenoemde plenaire aftrap, de mogelijkheid voor inspreken, waren er in het Rondeel liefst vijf presentaties die verdeeld over twee zalen globaal in tijd afgestemd, onderwerpen presenteerden die op korte of iets langere termijn vervolgens in een officiële raadsvergadering aangeboden worden. 

Door Jaap Ruizeveld

Het ging over het Rekenkameronderzoek Toegang tot Jeugdzorg, het Onderzoek rechtsherstel Joodse families op het eiland, het Inwonersonderzoek toerisme, de Watersportvisie Grevelingen en het Begraafplaatsenbeleid.

Twee insprekers stonden aan de aftrap over problematiek in de kern Oude-Tonge. Zij vertolkten de frustratie van inwoners en dorpsraad over de bouwplannen van een ‘kolos’-wooncomplex met 6 etages. Een project waar omwonenden van de gemeente geen informatie over hebben ontvangen. Het betreft de herziening van het betreffende bestemmingsplan. Een onderwerp dat aan de orde komt in de raadsvergadering Goeree-Overflakkee op donderdag 2 juni. Los van de klacht over het achterwege blijven van tijdige informatie ("de werkwijze van de gemeente deugt niet", was een uitspraak) was er onvrede over de toenemende verkeersonveiligheid, verkeersstromen die samenkomen en waar toenemend autoverkeer al jaren moet hobbelen en bobbelen over een bouwstraat. Deze niet gewenste langdurige overlast zou veroorzaakt zijn door het feit dat de bouwuitvoering op onderdelen lang is blijven liggen. Voor beide insprekers was de hoogbouw/6 verdiepingen het grootste euvel. Dit past niet in Oude-Tonge en deze woningbouw trekt veel extra verkeer aan en het is al zo druk. De sprekers kregen applaus voor hun vertolking. Mag niet, maar ach, zal voorzitter Eijkenduijn gedacht hebben. Voor deze eerste keer na covid-jaren weer een bijeenkomst met een ‘volle tribune’ toehoorders.