Weercolumn: Warmte en zon, maar ook onweer

De traditionele voorjaarsdroogte gaat nog even voort. Inmiddels zitten we al bij de droogste seizoenen die er in Nederland mogelijk zijn. Zelfs recordjaar 1976 evenaren we.

De komende pakweg acht dagen valt er weinig neerslag, tenzij een bui met onweer even uitregent. Later op woensdag viel er nog een korte tijd wat regen, toen een zwakke Britse storing nog even langszij kwam. Deze kleine rimpel in het fraaie weer werd vrij snel gevolgd door de opbouw van een hogedrukgebied boven onze omgeving. 

Die activiteiten met hoge druk in de hoofdrol worden met name bepalend na komende zaterdag. Dan gaat zich een echte klassieke blokkade van hoge barometerstanden vormen boven de Noordzeeregio en Scandinavië. Tegelijkertijd zien we een diep lagedrukgebied min of meer voor anker gaan boven de Atlantische Oceaan, die ook kan gaan fungeren als warmtepomp. Tussen die oceaandepressie en het genoemde hoog boven het noordoosten van Europa gaat zich een stroming uit oost tot zuid opstellen, waarmee zomers warme lucht wordt meegenomen. Richting 17 of 18 mei kan de temperatuur zelfs gaan oplopen richting de 30 graden in Zuidwest-Nederland. De zeer droge bodems, in combinatie met de felle meizon, gaan ervoor zorgen dat de maximumtemperaturen hoger gaan uitkomen dan de officiële instanties zullen verwachten.

De koude nachten zijn we al kwijt en medio volgende week koelt het af tot 13-15 graden.

Vanaf zaterdag krijgt de temperatuurstijging opnieuw gestalte, met dus een flinke kans op uitloop naar hoogzomerse – of zelfs nipt tropenwaarden midden volgende week. Vanzelfsprekend zal ook het strandweer sterk verbeteren in de loop van het weekend en begin nieuwe week. Het zeewater is nog aan de koude kant half mei. Zo’n 12-13 graden in de ondiepere delen aan het strand zal het zijn. Eigenlijk wordt het bij 18-20 graden pas aangenaam in de Noordzee. 

Toch kunnen randstoringen zo af en toe een onderbreking gaan geven van het zomerse weerbeeld op de Eilanden. Vanaf zondagavond en ook richting dinsdag en woensdag is er een kans op enkele (onweers)buien. Mogelijk kan er lokaal veel water vallen in korte tijd.