Ethiek: Abortus

Uiteraard kunnen er heel bijzondere situaties zijn waarin eventueel een abortus mogelijk kan zijn. We kunnen dan denken aan een situatie waarin het lichamelijk leven bij een bevalling gevaar zou kunnen lopen. In die situatie en in die alleen is Bijbels gezien een abortus geoorloofd. Een moeder zou dan mogen kiezen voor het eigen leven. Het mag, maar het hoeft niet. Ieder begrijpt dat hier moeilijke vragen liggen. In alle andere omstandigheden is abortus tegen de tien geboden van de wet des Heeren. Vandaar dat we tegen de huidige abortuspraktijk zijn.

Wereldwijd worden er echter veel abortussen gepleegd. Men beroept zich daarbij veelal op het recht van de vrouw. Die zou baas in eigen buik zijn. Kinderen die geboren worden, hebben kennelijk niet zoveel rechten. Nu is het zo dat in Amerika het hoogste gerechtshof heeft bepaald dat het recht op abortus iedereen toekomt. De verschillende staten moeten daarvoor de mogelijkheid bieden. Het enige wat recent naar buiten is gekomen als een mogelijke gedachte, is om dit recht niet meer geldig te laten zijn. De staten zouden dan zelf kunnen bepalen of, en zo ja, hoe men abortus wil regelen. Dus er wordt niet gezegd dat het wel of niet mag, maar er wordt gezegd dat het door de verschillende staten op eigen manier geregeld mag worden. In conservatieve staten zou de wetgever het recht kunnen inperken. In liberale staten zou de wetgever de regels kunnen verruimen. Er is dus alleen iets gezegd over de manier waarop het geregeld kan worden. Meer niet.

Het gehuil over dit gelekte document was niet van de lucht. Er zouden rechten worden ingeperkt, wij zouden terugkeren naar ongewenste situaties en er werd zelfs gesproken over een inperking van mensenrechten. Iets soortgelijks zie je ook in ons land. Als de wettelijke vrijheid om kinderen in de moederschoot te doden wordt opgerekt, dan geeft dat vreugde en blijdschap bij sommige Tweede Kamerleden. Een kamerlid van GroenLinks stond te juichen dat er weer een belemmering was weggenomen voor abortus. Het geeft wel te denken als je daarover blijdschap hebt. Het doet denken aan dat het kwade goed wordt geheten.

Terug echter naar het voornemen van het hoogste gerechtshof in Amerika. Het is werkelijk verbijsterend wat daarover door sommigen, bijvoorbeeld via de sociale media, naar voren wordt gebracht. Kennelijk is het leven voor veel mensen niet meer van veel waarde. In ieder geval staat het voor velen vast dat we vrijuit kunnen beschikken over leven in de moederschoot. Het roept ook de vraag op wat het betekent als het leven niet meer heilig is. Er zijn wel meer situaties denkbaar waarbij het leven moeilijk en zwaar wordt. We kunnen ook denken aan de laatste fase van het leven. Meer en meer wordt het pleidooi gevoerd om ook eventueel vrijwillig ‘uit het leven te kunnen stappen’. Dit zijn de ernstige ontwikkelingen in onze westerse samenleving. Soms komt de aversie tegen Gods geboden op een indringende manier naar voren. Laten we echter rustig en moedig opkomen voor Gods Woord en de normen die we daarin vinden. Een samenleving waar het leven een diepe waarde heeft, is ver te verkiezen boven een samenleving waarmee het leven niet meer zeker is. De geschiedenis heeft ons op dit punt veel geleerd. Laten we die lessen onthouden.