Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Nuance is nodig

Is het aan mij om daar iets van te vinden? Ik weet niet wat er speelt in het hoofd van de vrouwen die voor deze, ongetwijfeld, vreselijk moeilijke beslissing staan. Lang heb ik het vanuit onwetendheid geroepen: ‘Als je oud en wijs genoeg bent om een kind te maken, kun je er ook een opvoeden’. Maar zoals elke grote kwestie, is het niet zo zwart-wit te bekijken en is het nodig om wat nuances aan te brengen. 

Zonder hier dus al te veel van te vinden, kijk ik liever naar hoe het ook anders kan. In plaats van een regering die het verbiedt, hebben we mijn inziens veel meer aan een regering die investeert in voorlichting, vertrouwenspersonen, anticonceptie en de juiste (psychische) zorg. Verbieden lost niks op, want als je het echt wilt doe je het toch wel, maar dan waarschijnlijk op een onveilige, mogelijk gevaarlijke manier, die je veel verder van huis brengt en die wellicht uiteindelijk nog meer levens kost. 

Stoppen dus met klakkeloos dingen verbieden, maar gooi het gesprek open, sta bij waar het nodig is en doe een stapje terug waar even niets gezegd hoeft te worden.