© Wim van Vossen Fotografie -
© Wim van Vossen Fotografie -

Kennismaken met nieuwe raadsleden

Wilma de Bruine (VKGO): "Een mooie uitdaging"

“Met het onverwacht snelle overlijden van onze fractieleider Johan de Vos, ligt er een grote schaduw over onze partij”. Met deze opmerking begint Wilma de Bruine het gesprek. “We zijn verplicht in zijn geest zijn werk voort te zetten. 

Sterk en verenigd”. Door het grote succes van VKGO bij de verkiezingen, kwam De Bruine als kandidaat nummer 7 op de lijst al direct in aanmerking voor een raadszetel. "Verrassend", zegt ze. "Daar ga je niet van uit als je door de partij gevraagd wordt om een positie op de kieslijst in te nemen. Maar laat het duidelijk zijn: het is een uitdaging om het werk in de raad nu te mogen verrichten. Vanuit een fractie waarin de onderlinge verstandhouding goed is."                              

Succesvol afgestudeerd

Wilma (69) is alleenstaand, moeder van 2 kinderen (zoon en dochter), de trotse oma van zeven kleinkinderen en woont in Middelharnis. Als jonge vrouw verrichtte ze diverse werkzaamheden in winkels, maar de spirit om te gaan studeren, om kennis te vergaren, gaf haar op latere leeftijd een drive. Het resultaat mocht er zijn. Aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam mocht ze haar Bul in ontvangst nemen. Op talrijke fronten was Wilma actief in het maatschappelijk gebeuren. Twee keer runde ze een kringloopwinkel en ook gaf ze als leidinggevende administratieve kracht richting aan het werk van de toenmalige woningbouwvereniging in Dirksland. Na een fusie kwam aan die inzet een einde. Nu ondersteunt ze een dag in de week het werk van Goed voor Goed. "Geweldig werk", noemt ze het. "Het omgaan met cliënten in een heerlijke sfeer. Ik houd wel van een beetje rommelen." 

In fractie VDB’78

Raadswerk is haar overigens niet vreemd. Destijds (2008) maakte ze deel uit van de fractie VDB’78 in Middelharnis (met Johan de Vos), waar ze zich richtte op de portefeuille Ruimtelijke Ordening. Aan het raadswerk kwam een eind bij de gemeentelijke herindeling (2013) op het eiland. Terug naar het hier en nu: "Ik ben blij dat onze partij samen met EVV via de geslaagde fusie zich versterkt kan presenteren. Het is een goede stap geweest." Geen tijd voor hobby’s? "Zeker wel, maar de contacten met de kleinkinderen staan daarbij met stip op plaats 1. Ook lees ik graag en ik houd van puzzelen en wandelen. En nu aan de slag om me in te mogen inzetten op de actuele dossiers. Politiek, zeker lokaal, heeft me altijd geïnteresseerd." 

Ronald Weydema (VVD): "We gaan ambitieus aan de slag"

Enthousiast schuift Ronald Weydema - afgelopen week vierde hij zijn 66e verjaardag - aan in het Bestuurscentrum Het Rondeel voor een nadere kennismaking. Samen met fractievoorzitter Ellen Nijssen zet hij zich namens de VVD in voor de belangenbehartiging van de eilandgemeente, voor alle bewoners, bedrijven, organisaties en instellingen. 

Bij de verkiezingen op 16 maart moest de VVD een stapje terug doen en kwam uit op twee zetels in de nieuwe raad. Het spande er om. Zo klein was het verschil in uitgebrachte stemmen, dat de fractie het verzoek indiende voor een hertelling. Maar het minieme verschil bleef en dus kon Caroline Melissant (derde op de kieslijst) niet toetreden tot de raad. "Uiteraard jammer, maar de kiezer heeft gesproken. Dat dien je te respecteren. Vanuit de nieuwe positie gaan we graag ambitieus aan de slag", zegt Weydema. "Het is ook spannend, omdat het politieke speelveld door de recente stembusuitslag flink is veranderd." 

Politiecommissaris

Ronald Weydema woont inmiddels al tientallen jaren met veel plezier op Goeree-Overflakkee, in Sommelsdijk. Hij kent het eiland goed en staat midden in de gemeenschap. Weydema is getrouwd met Els, vader van twee kinderen en drie kleinkinderen. Hij is geboren in Rotterdam en opgegroeid in Hellevoetsluis. In zijn maatschappelijke loopbaan was hij actief bij de nationale politie, waar hij ruime ervaring opdeed en het schopte tot commissaris van politie en eindverantwoordelijke voor de provincie Zeeland op het gebied van veiligheid en crisisbeheersing. De uitvalbasis was destijds Middelburg. Zijn werkzaamheden strekten zich overigens over een breder terrein uit dan alleen de provincie Zeeland. Zo onderhield hij contacten met gemeentebesturen en burgemeesters, regionaal en landelijk. 

Verantwoordelijkheid 

Weydema stelt dat hij zich in de gemeenteraad zeker zal richten op dossiers Sociaal domein, Openbare ruimte en Duurzaamheid en vanuit zijn politiekennis op onder andere ondermijning, verdovende middelen en verkeersveiligheid. "Ja, het is inspirerend", zegt hij. Weydema benadrukt de belangrijkheid van de politieorganisatie. "De politie is je hulp en toeverlaat - voor eenieder - en staat voor ordehandhaving. Wij, ik, staan/sta voor een gaaf eiland, waar je je veilig voelt en de leefomgeving prettig is." Politiek heeft altijd zijn belangstelling getrokken. Waarom hij voor de VVD koos? "Omdat deze partij het recht onderschrijft om 'te zijn wie je bent'. Zelfbeschikking, primair eigen keuzes kunnen maken. Zelf verantwoordelijk zijn voor eigen ontwikkeling, maar de helpende hand aangereikt krijgen daar waar het nodig is." Weydema was al lid in de VVD-steunfractie en kan nu in de raad aan de slag. "Ik ben inmiddels met pensioen en heb dus extra tijd om de dossiers op inhoud zorgvuldig te bestuderen. Alles gericht op het belang van ons brede eiland", voegt hij toe. "Zoeken naar verbindingen voor Goeree-Overflakkee, waar men graag wil wonen, werken en recreëren."

© Wim van Vossen Fotografie -