Toeristisch recreatief project in buitengebied Den Bommel

DEN BOMMEL - Met het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan ‘Zandweg 5 Den Bommel,’ heeft de gemeenteraad dinsdag de mogelijkheden vergroot voor de ontwikkeling van een toeristisch recreatief en educatief project op het oostelijk deel van het eiland. 

Door Jaap Ruizeveld

Het oorspronkelijk agrarische perceel ligt langs een wandel- en fietsroute in het buitengebied ten zuiden van de dorpskern Den Bommel. Als de plannen van de initiatiefnemers ingevuld kunnen worden, ontstaat een ruim aanbod aan activiteiten gericht op permacultuur, tuinieren, voedselbos, paardentrainingen en workshops over deze onderwerpen.

Concreet is medewerking gevraagd voor het realiseren van een Paddock Paradise en het bouwen van een schuilstal voor het trainen en houden van paarden, voor het creëren van een
Thee- en pluktuin met kleinschalige horeca-activiteiten en het verstrekken van educatie over paarden, voedsel en dan met name permacultuur. In een Paddock Paradise worden paarden op een natuurlijke manier gehouden. Er is een inloop schuilstal en er zijn verschillende looppaden. Dit is een totale lengte van 750 meter. Voor de paarden is 5.000 vierkante meter beschikbaar. Nu zijn er zes paarden, maar de eigenaresse, professioneel paardentrainster, wil dit aantal uitbreiden naar tien paarden. Op het perceel zijn voedselzones aangelegd.

Om al deze activiteiten te verankeren, juridisch planologisch haalbaar te maken, is een nieuw bestemmingsplan opgesteld dat vervolgens in ontwerp ter inzage is gelegd. Voor wat betreft de activiteiten met paarden, moet melding worden gedaan bij de DCMR, op grond van het activiteitenbesluit. De bijeenkomstfunctie voor het geven van trainingen. B&B en theetuin zijn straks bij recht op grond van het bestemmingsplan mogelijk, aldus de toelichting in het dossier.