Recreatie en evenementen in 'Hofstede Lust en Last'

SOMMELSDIJK - In de besluitvormende fase stelde de gemeenteraad afgelopen dinsdag het bestemmingsplan Koksweg 6 Sommelsdijk vast. Op deze locatie staat een agrarisch bedrijf, lokaal bekend als 'Hofstede Lust en Last'. Daarnaast zijn er activiteiten op het gebied van dag- en verblijfsrecreatie. Het plan is om onder andere de verblijfsrecreatie uit te breiden met negen chalets en dertien kleine pods/recreatie units. Ook wil men culturele activiteiten en boerderij-educatie organiseren.

Door Jaap Ruizeveld

Op de wat langere termijn zijn er initiatieven voor een bed & breakfast of groepsaccommodatie in de huidige schuur. Dit dan weer in combinatie met de (pension) paardenstalling op de Hofstede. Deze ontwikkelingen passen niet binnen het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Goeree-Overflakkee. Om een en ander juridisch planologisch mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan voor genoemd perceel worden herzien. Bureau Juust uit Kapelle heeft hiervoor de benodigde werkzaamheden verricht. 

Geen zienswijzen

Eind 2021 heeft dit plan ter inzage gelegen en in die periode zijn er geen zienswijzen of inspraakreacties ontvangen. Als doelstelling van de voorgestelde ontwikkeling geldt het vergroten van het aanbod van eenheden voor verblijfsrecreatie en mogelijkheden voor het houden van agrarische of cultuurhistorische evenementen rond de dorpskernen Sommelsdijk en Middelharnis in het middengebied van het eiland. Vooral nabij deze kernen zijn dergelijke recreatieve voorzieningen schaars.

Landschapsplan

Om de Hofstede met haar plannen goed in het landschap te kunnen opnemen, is door Bureau Schildwacht een landschapsplan opgesteld, waarin de verschillende elementen beschreven staan en hoe de toekomstige plannen daarop inhaken. In een separaat traject is een pluktuin vergund. Beide plannen sluiten goed op elkaar aan.