Een gulle lach op het gezicht van Johan de Vos na de voor zijn partij prachtige verkiezingsuitslag van de recente gemeenteraadsverkiezingen.
Een gulle lach op het gezicht van Johan de Vos na de voor zijn partij prachtige verkiezingsuitslag van de recente gemeenteraadsverkiezingen.

Vitale Kernen verliest boegbeeld Johan de Vos

Ondanks zijn verzwakte gezondheid, leidde Johan de Vos recent nog de gemeenteraadsverkiezingen voor VKGO en kon hij het succes (zeven raadszetels) in de eindoverwinning presenteren. Hij was blij met het resultaat. "Een intensieve campagne met geslaagd netwerken, gebaseerd op de slogan 'niet beloven wat niet kan, maar doen wat je belooft'", gaf Johan aan in een vraaggesprek. Daar bleef het niet bij, want ook daarna gaf hij nog de zorgvuldige aanzet voor de coalitieformatie, die vervolgens door partijgenoten kon worden voortgezet. Het bestuur van de gemeente Goeree-Overflakkee stelt: "Wij hebben Johan leren kennen als een vasthoudend en betrokken politicus, die zich met hart en ziel inzette voor de samenleving op ons eiland. Hij was sociaal en oprecht geïnteresseerd in de medemens." 

Boegbeeld

Vitale Kernen Goeree-Overflakkee geeft aan met groot verdriet het overlijden van hun boegbeeld Johan de Vos te hebben vernomen. "Hij laat een prachtige staat van dienst na, waarin passie voor de gemeentepolitiek tot uiting kwam. Johan was een beminnelijk mens, die VKGO onnoemelijk zal missen en waarbij het onmogelijk is om de waardering onder woorden te brengen wat Johan als mens, collega en als fractievoorzitter heeft betekend. Wij zullen hem eren door zijn werk, sterk en verenigd, voort te zetten", aldus VKGO.

Zestien jaar raadslid

De Vos werd in 2006 voor de partij VDB’78 (Vooruitstrevend Dorpsbelang) raadslid in de toen nog zelfstandige gemeente Middelharnis en bleef er volksvertegenwoordiger tot aan de gemeentelijke herindeling van Goeree-Overflakkee begin 2013. Vanaf de start van de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee was Johan de Vos onafgebroken raadslid en fractievoorzitter van Vitale Kernen Goeree-Overflakkee. Na de verkiezingen 2022 ging EVV via een fusie deel uitmaken van VKGO. Op 30 maart jongstleden werd De Vos opnieuw geïnstalleerd als raadslid in de eilandelijke volksvertegenwoordiging. In verband met zijn overlijden werd de geplande openbare raadsvergadering van donderdagavond afgelast. Deze zal nu op een nieuwe datum op de agenda worden geplaatst. 

Politieman

Op maatschappelijk terrein was Johan de Vos in de regio actief in politiedienst. Hij begon deze loopbaan in 1981 en kreeg Hoogvliet als standplaats. Daarna was hij bijna 12 jaar werkzaam op het bureau in Middelharnis. Ook was hij enige tijd wijkagent in Hellevoetsluis. Bij de implementatie van de landelijke politie was Spijkenisse zijn laatste basisplaats. 

Afscheid

Komende maandagavond 25 april is er van 19.00 tot 20.30 uur een condoleancebijeenkomst in het Prieel van De Staver in Sommelsdijk. Dinsdag 26 april wordt om 13.00 uur de afscheidsbijeenkomst gehouden op dezelfde locatie, waarna aansluitend de begrafenis plaatsvindt op de algemene begraafplaats in Sommelsdijk. Ook na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren.

Johan de Vos kreeg vorige week een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Ada Grootenboer. Rechts zijn vrouw Jacqueline.