Afbeelding

Hier klinkt het verhaal van tweeduizend jaar eilandgeschiedenis

Algemeen

SOMMELSDIJK - Mooi hoor, dat rijtje oude huisjes. Maar de meeste bezoekers van Madurodam hadden geen benul van waar de versie op ware grootte te vinden is en van wat er achter die pittoreske trapgevels verscholen gaat. Dat is drie jaar geleden veranderd. Sindsdien maakt een bordje op het huizenrijtje in de Haagse miniatuurwereld duidelijk dat het om het Streekmuseum Goeree-Overflakkee gaat.

Kees van Rixoort

Van het Streekmuseum in Sommelsdijk zijn er dus een kleine en een grote versie. De laatste verdient de voorkeur, zeker als je een spreekwoordelijke duik wilt nemen in de geschiedenis van Goeree-Overflakkee. “Tweeduizend jaar eilandgeschiedenis”, vat bestuurslid Bertrand van den Boogert samen wat er aan de Kerkstraat, “het mooiste straatje van Sommelsdijk”, te zien en te beleven valt.

Oude dingen

Het charmante museum bestaat al meer dan zeventig jaar. Een oproep van A.J. Kruider, eigenaar van een winkel voor woninginrichting aan de Oostdijk in Sommelsdijk, in een Eilanden-Nieuws van april 1949 leidde tot de oprichting. (Tekst loopt door onder de foto)