Afbeelding

‘De Stenen Goden’ leest als een trein, christelijke lezers zullen de wenkbrauwen met enige regelmaat fronsen

Daar moet een mooi verhaal achter zitten, zal schrijver Windmeijer gedacht hebben. Een verhaal dat in 'De Stenen Goden' uit de doeken wordt gedaan, hoewel het natuurlijk een mógelijkheid is en geen feit. Het boek volgt twee hoofdpersonen, Anthoni en Monique, die gebaseerd zijn op echte Zeeuwen. Anthoni is een jonge student Culturele Antropologie en is drie weken op Paaseiland om onderzoek te doen. Monique is een conservator van het Zeeuws Museum, die bezig is met een tentoonstelling over Paaseiland en de Nederlandse 'ontdekker' Jacob Roggeveen.

Dus bestaat het boek enerzijds uit de belevenissen van Anthoni op Paaseiland, terwijl Monique in het Zeeuwse een en ander voor de kiezen krijgt. Daarbij bezoekt ze onder andere Goeree-Overflakkee, om samen met een Paaseilander het beeldje in Ouddorp te bezichtigen. Hier komen we onder andere historische vereniging De Motte tegen, in de persoon van voorzitter Paul Kievit. Het is een "vroege zestiger, met keurig getrimde, grijze borstelsnor en strak achterovergekamd zilvergrijs haar". Iets waar je de vorige voorzitter van de vereniging misschien wel in kunt herkennen, al komt de voorzitter van De Motte in het boek wellicht niet zo gunstig uit de verf…

De herkenbaarheid is voor de lezers van het eiland extra leuk. Zo komen er diverse bekende dorpen en wegen in de thriller voorbij. Ook het ziekenhuis in Dirksland wordt genoemd, al is de aanleiding helemaal niet zo positief. Sowieso gebeurt er veel in het boek. Op Paaseiland borrelen onderhuidse spanningen zich een weg naar de oppervlakte, en ook in Nederland gaat het nodige mis. Het lijkt uitgesloten dat iedereen dat zal overleven. En dat klopt.

Windmeijer kiest bewust voor christelijke thema’s in zijn boeken. Hij heeft zelf ook een christelijke achtergrond, maar later heeft hij daarmee gebroken. Al blijft het hem blijkbaar intrigeren. Zo zijn de vele zondvloedverhalen van over de hele wereld een van de onderwerpen die in het boek aan de orde komen. Toch zullen christelijke lezers de wenkbrauwen met enige regelmaat fronsen als het in het boek over geloofszaken gaat. Bepaalde passages zijn wat vervreemdend. Nog los van het gedrag dat de christenen in het boek aan de dag leggen.

Desondanks loopt het verhaal als een trein. Als je eenmaal begint te lezen, rijgen de bladzijden en hoofdstukken zich snel aaneen. Verhaaltechnisch zit het ook goed in elkaar, en al lezende steek je een hoop op van Paaseiland en de verhalen daaromtrent. Het is een eiland met een fascinerende geschiedenis. Net als Goeree-Overflakkee eigenlijk, maar dan anders.

Jeroen Windmeijer, De Stenen Goden. Amsterdam: Harper Colins. Maart 2022. ISBN: 9789402709537; 448 pagina’s; prijs € 21,99