Afbeelding

Voor u gelezen: Teken van trouw

Wijkverpleegkundige Meike keert na haar scheiding terug naar haar geboorteplaats. Samen met haar dochtertje Emma probeert ze het verleden achter zich te laten en een nieuwe start te maken in Drieveld.

Tijdens haar werk in de thuiszorg ontmoet ze Jim die herstellend is van een ernstig ongeval. De ontmoetingen met Jim zetten Meike aan het denken.

Beiden worstelen met hun verlangen naar rust en heling en zoeken naar tekenen van Gods trouw. Maar door de bittere ervaringen uit het verleden hebben ze een lange weg te gaan.

Stap voor stap durven ze zich toch weer open te stellen voor hun omgeving en de mensen die van hen houden. Een nalatenschap van Jim’s oude vriend Simon blijkt een belangrijke rol te spelen in het vertrouwen in de toekomst. Gods trouw blijkt groot over de levens van twee zoekende mensen. Hij zoekt hen op en bleef trouw, ondanks hun eigen ontrouw.

Een aantal verrassende wendingen in het verhaal en een open einde zetten de verbeelding van de lezer aan het werk.

Een ‘Simon’ voor anderen

Moeite en verdriet in het leven brengen worstelingen teweeg. Lijden is confronterend en roept veel vragen op. Marianne Grandia weet hier uit eigen ervaring over mee te praten: “Al die vragen, die twijfels en die pijn zijn mijzelf ook niet vreemd. Ook ik heb het in donkere periodes in mijn leven uitgeschreeuwd naar de hemel, naar God. En behalve dat ik aan Hem heb getwijfeld, heb ik ook getwijfeld aan mijn geloof, dat soms zo ver gekrompen was dat een mosterdzaad er nog groot bij was.”

De boodschap die Marianne mee wil geven is dat ze gelooft dat God mensen met elkaar verbindt en op elkaars weg plaatst om zo tot zegen te kunnen zijn. “We hebben allemaal (gebeds)maatjes nodig, mensen die met ons meelopen op ons levenspad. Als Adam in het paradijs, waar alles volmaakt was, al iemand naast zich nodig had, hebben wij dan in deze verre van volmaakte wereld niet des te meer de hulp en de liefde van de ander nodig? Dus naast dat ik jou van harte ‘een Simon’ in je leven gun, bid ik ook dat jij op jouw beurt ‘een Simon’ voor anderen zult zijn.”

Een zorgvuldig opgebouwde roman waarin verlies, wanhoop, bitterheid maar ook heling centraal staan. De vlotte schrijfstijl en de beeldende natuurbeschrijvingen verdienen een aparte vermelding.

‘Teken van trouw’ is het derde en laatste deel in een serie over Drieveld, haar bijzondere inwoners en de kleine boskapel die een centrale plaats inneemt in het leven van de dorpsbewoners.

Het boek kan overigens ook goed apart worden gelezen van de eerste twee delen.