Plattegrond van de plannen van Estate Invest voor Ouddorp Bad-Oost.
Plattegrond van de plannen van Estate Invest voor Ouddorp Bad-Oost.

Vaststellen verklaringen van geen bedenkingen wordt nieuwe stap in project Ouddorp Bad-Oost

In het raadsdossier geeft het college van B. en W. op belangrijke onderdelen een toelichting op hetgeen zich al heeft afgespeeld. Men informeert over de huidige stand van zaken en vraagt de gemeenteraad nu concreet tot beslispunten te komen waar het gaat over het in ontwerp vaststellen van verklaringen van geen bedenkingen. Deze kunnen dan met de ontwerpvergunningen ter inzage worden gelegd. Voor het uitwerken van het Raamplan Ouddorp-Bad stelde de raad in 2019 het bestemmingsplan Ouddorp-Bad Oost vast.

Vernietigd

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het vaststellingsbesluit - in haar uitspraak van 22 april 2020 - echter vernietigd. Aanleiding daarvoor was een eerdere rechtspraak van de Afdeling over Programmatische aanpak stikstof (PAS). In genoemde rechtspraak is geoordeeld dat het PAS in strijd is met het Europese recht en daarom niet aan een bestemmingsplan ten grondslag zou mogen worden gelegd. Omdat dit in het bestemmingsplan Ouddorp-Bad Oost wel was gebeurd, is het vaststellingsbesluit vernietigd. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft het plan niet vernietigd vanwege de kwaliteit van de gemaakte ruimtelijke afweging, maar vanwege de verwijzing naar het PAS.

Omgevingsvergunning

Projectontwikkelaar Estate Invest heeft in juli 2021 vier aanvragen omgevingsvergunning ingediend: het afwijken van het bestemmingsplan voor het bouwen van een hotel, het afwijken van het bestemmingsplan voor het realiseren van 12 woningen, voor 26 woningen en voor 2 woningen alsmede het van functie veranderen van 5 bestaande recreatiewoningen. De aanvragen hebben betrekking op hetzelfde bouwplan als het (vernietigde) bestemmingsplan. In een brief aan de gemeenteraad heeft het college in september 2021 een en ander meegedeeld.

Doelstelling

Voor de eerste drie genoemde aanvragen is een verklaring van geen bedenkingen nodig. De wet bepaalt dat het college alleen tot verlening van deze drie vergunningen kan overgaan als de raad hiervoor de verklaringen afgeeft. In deze verklaringen geeft men dan aan dat de aanvragen niet in strijd zijn met een goede ruimtelijke ordening. Uiteraard kan dit per aanvraag/verklaring worden beoordeeld. Het college vindt het, omdat het in feite één project betreft waarover ook al eerder besloten is, passend om de verklaringen in één voorstel aan de raad voor te leggen. Nog eens ter verduidelijking: dit voorstel gaat niet over de vraag of de gemeenteraad deze verklaringen definitief wenst af te geven, maar of de raad de verklaringen in ontwerp wil vaststellen. Dat is nodig om de zienswijzenprocedure over deze dossiers te kunnen starten. Daarna komt het dossier nog bij de raad terug.

Argumenten

Op grond van een goede ruimtelijke ordening stelde de raad in maart 2019 het bestemmingsplan Ouddorp Bad-Oost vast. Dat plan werd gewijzigd in december van datzelfde jaar om aan een aantal bezwaren tegemoet te komen. In de ruimtelijke onderbouwing die voor de vergunningaanvragen is opgesteld, is de goede ruimtelijke ordening op dezelfde wijze onderbouwd als eerder in het bestemmingsplan. Het ligt dan ook voor de hand, zo staat in het raadsdocument van het college, dat de raad in haar ruimtelijke afweging opnieuw tot de conclusie komt dat deze ontwikkeling niet in strijd is met de goede ruimtelijke ordening, mits aan een aantal voorwaarden (genoemd in het bestemmingsplan) wordt voldaan.

Reactie

Voor de activiteiten is al een vergunning verleend op grond van de Wet Natuurbescherming. Projectontwikkelaar Estate Invest beschikt over deze vergunning, verstrekt door Gedeputeerde Staten in februari 2017. Daarin zijn op grond van de Wet natuurbescherming de effecten van het project op de natuur beoordeeld. Door de verklaringen in ontwerp ter inzage te leggen, kan de zienswijzenprocedure (van 6 weken) starten. Na deze periode stelt het college een reactie op de zienswijzen open en komen de drie verklaringen opnieuw in de raad, waarna, met kennis van de zienswijzen, een definitief besluit genomen kan worden over de verklaringen. 

Voor- en tegenstanders

Verwacht wordt dat er zienswijzen en beroepsprocedures zullen volgen. De plannen kennen voor- en tegenstanders. Met name de tegenstanders hebben de afgelopen tijd hun stem al laten horen. Dit leidt ongetwijfeld tot een aantal zienswijzen. Daarnaast is, welke beslissing de raad ook neemt, een beroepsprocedure te verwachten. Even nog helemaal naar het eind van alle procedures kijkend: weigert de raad verklaringen af te geven, nu of na de terinzagelegging, dan is het college gehouden de betreffende aanvragen te weigeren. Als de vergunningen verleend en in werking getreden zijn, kunnen op basis daarvan de omgevingsvergunningen voor het bouwen van de bouwwerken worden aangevraagd. Ook dan zijn er weer beroepsprocedures mogelijk. De raad is vanaf donderdag 21 april aan zet voor de vervolgstappen.

Afbeelding