Afbeelding

Neem en lees: 'Aan de voet van het kruis'

Wie was Octavius Winslow (1808-1878)? Hij was een zoon van de bekende Mary Winslow. Vanuit Engeland vertrok hij met zijn moeder, die weduwe geworden was, naar Amerika. Daar kwam Octavius tot bekering en werd later predikant. Daarna keerde hij terug naar Engeland, waar hij een drietal gemeenten heeft gediend.

In het 'Woord vooraf' lezen we het volgende: '''De voet van het kruis’, is een gewijd en gangbaar woord in Gods huisgezin, rijk aan Goddelijke waarheden, en kostbaar, om daarin de ervaring van de christen tot uitdrukking te brengen. De schrijver heeft deze bekende, maar nadrukkelijke bewoordingen gebruikt en geprobeerd op deze bladzijden in een paar voorbeelden de tedere en gewijde betekenis te verklaren en te illustreren. Wat was zijn bedoeling? Om de lezers te laten zien hoe heel de levenskrachtige, zaligmakende waarheid haar middelpunt vindt in het kruis van Christus en dat alle heiligmakende en vertroostende zegening daaraan ontspringt.

De schrijver wekt de lezer op om deze bladzijden aandachtig onder vurig gebed tot de Heilige Geest te lezen, opdat Hij door dit zwakke middel voor u enigermate de heerlijkheid van het volbrachte werk van Christus moge openbaren, uw onzekere voetstap zal leiden naar de voet van het kruis, u het eenvoudige geloof zal schenken in de Gekruisigde, en u zo zal brengen tot een staat van volkomen vrede met God door Christus."

Winslow eindigt dit 'Woord vooraf' met het volgende gedicht:
Het is volbracht, maar welke mens
Mag delen in de hoop van deze wens?
Heiland, zo vlucht ik naar het kruis. Zeg Gij:
Het is volbracht, en dat voor mij.
Dan zing ik, o, het kruis, het kruis!
En alle winst wordt stof en gruis.
Zingen zal ik voor het kruis, ik ga
Voor altijd naar ’t gezegend Golgotha!

En aan de zegen van de Drie-enige Jehovah wordt dit kleine werk biddend opgedragen.

Winslow heeft de volgende tere onderwerpen voor het voetlicht geplaatst in deze 14 meditaties: nabij het kruis, een gezicht op de zonde en een gezicht op Jezus, geloof aan de voet van het kruis, liefde aan de voet van het kruis, gebed aan de voet van het kruis, vergeving van de zonde aan de voet van het kruis, de overtuiging van de waarheid aan de voet van het kruis, een blik ten leven aan de voet van het kruis, het kruis dragen, de eenzaamheid van het kruis, de gelovige gekruisigd, de rust van het kruis, het kruis van Christus, het wapen van de christen, de gekruisigde Christus, het hart van de christelijke eenheid. 

De Kerk van God op aarde en in de hemel is slechts één Kerk. Wij geloven dat de heerlijkheid en de gelukzaligheid van onze vrienden in de hemel oneindig wordt vergroot door de herinnering daaraan, dat zij, toen zij nog op de aarde waren, iets hebben gedaan om de broederlijke liefde en eenheid van de Kerk van Christus te bevorderen. O, laten we dan duidelijker leven in het besef van dat ernstige uur waarin de Kerk op aarde, bevrijd van al haar tekorten en onvolkomenheden, zal overgaan in de Kerk van de verheerlijkten in de hemel, waar wij volmaakt en voor eeuwig één zullen zijn!

Juist in deze Lijdenstijd en Goede Vrijdag en straks Pasen kan dit boek ons opscherpen om in gedachten aan de voet van het kruis te verkeren. Van harte aanbevolen!