Ethiek: De groene kerk

Uiteraard zijn er de nodige problemen op dit punt. Een eerste probleem is het zuinig omgaan met grondstoffen. Zuinig zijn met energie is een belangrijk thema. Daarnaast is zorg voor het milieu belangrijk. We kunnen maar niet doorgaan met allerlei troep in de oceaan te gooien. Tenslotte is er het probleem van de oplopende temperatuur, volgens de klimaatmodellen van het IPCC, wat voor grote problemen zou kunnen zorgen. De gedachte is dat we door de reductie van CO2, wat op zichzelf helemaal geen verkeerde stof is, die opwarming kunnen tegengaan. Of dat zo is kan worden betwijfeld, maar daar hebben we onderzoeksbureaus voor omdat uit te zoeken en het is de politiek die op deze punten maatregelen kan nemen. Maar moet de kerk zich er ook mee bemoeien?

Reeds meer en eerder kwamen dergelijke vragen aan de orde. In herinner me dat jaren geleden de kerken zich ook hebben bemoeid met atoombommen. Weer in andere tijden hebben de kerken zich beziggehouden met de apartheidspolitiek van Zuid-Afrika. Vandaag de dag zijn er weer kerken die vinden dat Israël maar regelmatig moet worden bekritiseerd voor de behandeling van de Palestijnen. Kortom, het komt voortdurend voor dat kerken zich kennelijk willen bemoeien met dingen die politiek belangrijk zijn.

Nu is het natuurlijk zeker waar dat leer en leven samengaan. In de kerk wordt het heil verkondigd en dat heeft gevolgen voor onze levenswandel. In de prediking van de catechismus en de wet des Heeren kan die als regel der dankbaarheid aan de orde worden gesteld. Daar moet het dan ook wel toe beperkt blijven. Want het verleden heeft geleerd dat een kerk die zich veel en intensief met dit soort zaken gaat bemoeien, het zicht op haar eigenlijke taak verliest. Kerken zijn geen maatschappelijke organisaties. Het zijn ook geen bedrijven die een marketing doen of iets dergelijks. De kerk laat het Evangelie van Gods genade horen. De kerk brengt de verkondiging van het heil in Christus, in de volle betekenis van het woord.

En hoe moet het dan met de samenleving, de natuur, de wetten in ons land en tal van andere zaken? Daar hebben we denk ik een parlement voor. Daar hebben we maatschappelijke organisaties voor. Die kunnen deze dingen aan orde stellen en daar goede informatie over geven. Ook kunnen we daar terecht voor het verduurzamen van onze woningen. Maar laat de kerk zich vooral richten op haar wezen. De kerk is een vergadering van ware gelovigen. In de kerk gaat het om de dingen van de enige troost in leven en sterven. We hebben onze handen denk ik meer dan vol om daar in deze seculiere tijd aandacht voor te blijven vragen. En dan kunnen we eigenlijk al die bijzaken als ecologie, groene dingen en verder er niet goed bij gebruiken. De Bijbel spreekt hier in algemene woorden over. Matigheid en soberheid zijn voluit Bijbelse begrippen. Nee, de huidige problemen worden niet opgelost door in dure Tesla-auto’s te gaan rijden. Dat is hooguit een verschuiving van problemen. Onze leefwijze moet sober en matig zijn. Daar heeft de kerk de handen vol aan. En verder wijzen we zondaren op Christus en Zijn gerechtigheid. We hebben het oog op een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waarop gerechtigheid woont. Die wereld is ons beloofd en hoeven we zelf niet tot stand te brengen. Die zal uit de hemel neerdalen en als we daar het oog op hebben, dan komt het overige wel vanzelf. Daar hebben we geen groene kerk voor nodig.