Afbeelding

Ouwe Waerelt zoomt in op het kerkje van Den Bommel

GOEREE-OVERFLAKKEE – In Den Bommel stond tot in de zeventiende eeuw geen kerk, maar een kapel. Een kerk kwam er in 1647. Het was de eerste kerk op Goeree-Overflakkee die is gebouwd voor protestantse kerkdiensten. Oudere kerken dateren stuk voor stuk van voor de reformatie en waren dus rooms-katholiek. In de nieuwe Ouwe Waerelt staat de geschiedenis van het bijzondere kerkje van Den Bommel beschreven.

Verder bevat het historische tijdschrift voor Goeree-Overflakkee een keur aan artikelen over diverse periodes en locaties op het eiland. Zo komt de malaise van de zeevisserij aan bod in een artikel getiteld ‘Een tak van nijverheid zal geheel te gronde gaan’. Het gaat over de visserij van Middelharnis in de jaren 1830-1863.
De lezer komt ook meer te weten over de dorpsbrand van 1778 in Middelharnis, die daar de Verbrande Achterweg tot gevolg had. Naast het Dorpslied van Herkingen, de zakatlas uit 1598 van Zacharias Heyns, dokter Crucq, huisarts in Ouddorp, die in 1918 overleed aan de gevolgen van de Spaanse griep, en Adrianus van der Koogh, die ‘Het Laantje’ naschilderde. De gebroeders Boomsma staan in de archeologische rubriek van het blad. Zij konden niet geloven dat een Rijnlands bord daadwerkelijk was opgegraven in Sommelsdijk.