Afbeelding
Foto:

Nieuwe kindermethode HGJB: 'Op Reis – de Bijbel ontdekken'

Veel kerken zijn de afgelopen jaren gestart met een kinderbijbelklas op zondag. Daarom ontwikkelde de HGJB op veler verzoek hiervoor een nieuwe methode: Op Reis – de Bijbel ontdekken. Dit materiaal leert kinderen van zes tot tien jaar meer over de Bijbel en helpt hen te groeien in de praktijk van de eredienst. De kindermethode wordt digitaal aangeboden via het nieuwe methodeplatform van de HGJB.

Lesmateriaal voor kinderen van zes tot tien jaar ontbrak nog in het aanbod van de HGJB. Voor drie- tot en met zesjarigen biedt de jongerenorganisatie Opstap en voor tien tot twaalf jaar de catechesemethode On Track. Dit nieuwe materiaal sluit het gat tussen deze twee methoden.

Op Reis

De nieuwe methode Op Reis bevat kant-en-klare programma’s voor kinderen van zes tot tien jaar. Op Reis werkt met lessen over Bijbelse personen en geschiedenissen, maar ook met lessen die aandacht besteden aan Bijbelse kernwoorden. Omdat de HGJB het zeer belangrijk vindt dat kinderen ingroeien in de eredienst, zijn er zogenaamde ingroeilessen. Daarin worden kinderen vertrouwd gemaakt met onderdelen van de kerkdienst. De kindermethode Op Reis werkt met verschillende lessenseries. Zo kan er een aantal weken gewerkt worden aan hetzelfde thema. Elke lessenserie heeft een weettekst, een kijk- en praatplaat en een themalied. De HGJB vindt het belangrijk dat er een goede verbinding tussen gemeente, gezin en de kinderbijbelklas is. Zo zit er bij elke les een kindermoment voor de predikant. Deze kan als brug fungeren tussen de eredienst en de kinderbijbelklas. Voor thuis zit er bij elke les een opdracht en een werkblad.

Digitale methode

De lessen van Op Reis zijn te vinden in het nieuwe methodeplatform van de HGJB. Elke les bestaat uit vaste onderdelen met verschillende keuzeopties, bijvoorbeeld voor de introductie en de verwerking. Op deze manier kunnen kinderwerkers eenvoudig online hun eigen les samenstellen. Dit is een krachtig aspect van de methode, omdat elke les passend gemaakt wordt voor de specifieke groep kinderen.