Afbeelding

Voor u gelezen

Zingen! – 101 kleine lessen in woord en beeld

Zuiver zingen, je adem goed gebruiken en overbrengen wat je zingt vergt oefening. Voor wie het leuk vindt aan zijn of haar stem te werken, verscheen ‘Zingen!’

Het laagdrempelige en origineel geïllustreerde boekje van dirigent Frits Muusse en illustrator Arda Lubsen geeft in woord en beeld 101 kleine (zang)lessen. 

De volgende onderwerpen komen aan de orde: zuiverheid, toonkwaliteit, aanzetstuk, resonans, adem en expressie. Elke les bestaat uit woord en beeld - het luisteren naar de woorden van een koordirigent of zangdocent en het kijken naar de manier waarop vogels zingen en een lama die de tips voordoet. 

“For me, the voice begins in the brain”, zei Luciano Pavarotti. In dat opzicht is zuiver zingen niet alleen een kwestie van goede oren, maar ook van klankvorming, concentratie, energie en bewustzijn, vertelt Muusse. Tip: “Probeer in een koor eens met één oor dicht te zingen. Dan blijf je beter op toon en zing je zuiverder, omdat je anders (beter) luistert.” (p.14)

Emotie en expressie

Het verbeteren van toonkwaliteit heeft baat bij het anticiperen op de volgende noot. “Anticipeer op de volgende noot en houd dat gevoel tijdens een rust en zelfs tot en met de slotnoot.” (p.53)

In het aanzetstuk, de ruimte in de keel en mond, boven de stembanden, wordt het basisgeluid omgezet in stem of zang. Tip van de docent: “Inademen door de neus geeft een mooiere inzet, door het aanspannen van de huig. Door de warme lucht wordt de resonansruimte geactiveerd en kom je in de ‘zangstand’.” (p. 66)

Een laatste tip uit het hoofdstuk waarin expressie centraal staat: “De luisteraar wordt vooral geraakt door de inhoud van het lied en hoe de zanger het vertelt. Niet door de emotie van de zanger. Bestudeer dus altijd de tekst: waar gaat dit lied over? Vertel niet over die boodschap, maar deel die met de luisteraar.” (p. 139)

'Zingen!' verbindt zangplezier naadloos met zangtechniek op een humoristische, leerzame manier. Niet om achter elkaar uit te lezen, maar er steeds even bij te pakken. En zo de bij het moment passende tips eruit te halen. 

Een leuk (cadeau-)boek voor zangers én dirigenten.