(Foto: Archief Eilanden-Nieuws)
(Foto: Archief Eilanden-Nieuws)

Petitie voor behoud openbaar vervoer in kleine kernen

De provincie Zuid-Holland, die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer op Goeree-Overflakkee, geeft aan dat de coronapandemie voor het openbaar vervoer heeft geleid tot een sterke daling van het aantal reizigers en van de vervoeropbrengsten. Ook zijn de kosten van OV-bedrijven flink gestegen. "Daarom is er niet te ontkomen aan maatregelen om het openbaar vervoer haalbaar en betaalbaar te houden", zegt een woordvoerder. "Dit geldt niet alleen voor Goeree-Overflakkee, maar voor de gehele provincie." De maatregelen komen voort uit een transitieplan, opgesteld door de Provinciale Staten. Er is echter ook een herstelplan van Connexxion en provincie, dat met onder meer de gemeente is besproken. Dit plan heeft als prioriteit de drukkere buslijnen, zoals de 436 te verbeteren. Daarnaast worden weinig gebruikte lijnen en ritten vervangen door OV op Maat. Dit betreft op Goeree-Overflakkee de lijnen 135 (Middelharnis – Ooltgensplaat) en 138 (Middelharnis – Herkingen). Tot slot moet het herstelplan leiden tot spreiding van het scholierenvervoer in de ochtendspits door aanpassing van de lestijden. Concreet betekent dit dat maximaal de helft van de scholieren de eerste les voor 9.15 uur zal hebben. Gesprekken hierover met de scholen lopen volgens de provincie al sinds vorig jaar.

Niemand in de kou?

"Met deze maatregelen kan het grootste deel van de scholieren een busverbinding worden geboden", laat de provincie weten. "In een aantal gevallen kan het nodig en/of handiger zijn om een stukje te fietsen naar een bushalte van lijn 436, in de meeste gevallen wordt een keuze geboden. Bijvoorbeeld vanuit Ooltgensplaat fietsen naar de bushalte aan de Schaapsweg en daarvandaan verder reizen met R-net-lijn 436 of met schoolbus 635." Voor mensen die niet naar een bushalte van R-net kunnen reizen, heeft Connexxion OV op Maat ontwikkeld. De rit moet bij voorkeur twee uur vooraf worden gereserveerd met de OV op Maat-app of per telefoon, de kosten zijn gelijk aan de ritprijs van de gewone bus. Volgens de provincie blijven de kleinere kernen op een goede manier met het openbaar vervoer bereikbaar en blijft dus niemand in de kou staan. Wel is manier van reizen aangepast en zal in een aantal gevallen vooraf telefonisch moeten worden gereserveerd.

Buurtbus als alternatief voor OV op Maat

De geleidelijke overgang van reguliere bussen naar OV op Maat begon op 9 januari. Sindsdien wordt OV op Maat al ’s avonds en in het weekeinde ingezet als vervanging van de reguliere busdiensten. Op werkdagen zijn overdag taxibusjes gaan rijden op buslijn 135 en 138. De volgende fase omvat de volledige vervanging van lijn 135 en 138 door OV op Maat, waarschijnlijk vanaf september van dit jaar. De gemeente Goeree-Overflakkee wil graag vasthouden aan een reguliere vorm van openbaar vervoer met een vaste dienstregeling en is daarom gestart met het opzetten van een buurtbus. "De gemeente hecht groot belang aan een alternatief", aldus wethouder Feller in een persbericht, dat deze week door de gemeente werd uitgebracht. "In heel Nederland zijn er positieve ervaringen met buurtbussen. Dit zou ook heel goed voor Goeree-Overflakkee kunnen werken." Het initiatief wordt ondersteund door provincie en Connexxion, die voor onder meer ondersteuning, bus, onderhoud en brandstof zorgen. De buurtbus maakt integraal onderdeel uit van het openbaar vervoersysteem en kan worden gebruikt met de OV-Chipkaart, laat de gemeente weten. Als er een buurtbus komt, worden de lijnnummers gewijzigd, de nieuwe lijnnummers worden bepaald door Connexxion. De scholierenlijn 635 blijft ook na 1 september rijden, al wordt in de dienstregeling rekening gehouden met de spreiding van lestijden.  

Vrijwilligers achter het stuur

De buurtbus is een kleinere bus voor acht personen, die volgens een vaste dienstregeling een vaste route rijdt en bestuurd wordt door vrijwilligers. "Deze vrijwilligers moeten, net als iedere automobilist, ten minste over een rijbewijs B beschikken", legt de woordvoerder van de provincie uit. "De meeste buurtbusverenigingen houden vooraf een rijtest, waarbij vooral wordt gekeken naar veilig en comfortabel rijgedrag. Tevens ondergaan de vrijwilligers vooraf een keuring om hun medische en psychische geschiktheid te bepalen. Aansluitend volgt nog een opleiding, waarbij zij onder meer vertrouwd worden gemaakt met het voertuig, de apparatuur en de route. De chauffeurs van de buurtbus worden dus goed opgeleid en begeleid."
Vrijwilligers die de buurtbus op Goeree-Overflakkee willen besturen, kunnen zich aanmelden via de website van gemeente Goeree-Overflakkee: www.goeree-overflakkee.nl/buurtbus. De buurtbus gaat vanaf september 2022 rijden. Aanmelden als vrijwilliger voor de buurtbus kan altijd. In juni volgt een tussentijdse evaluatie die inzicht moet geven in de haalbaarheid van het buurtbusinitiatief.

"Er mogen alleen oudjes mee" 

Intussen zijn de klachten over het openbaar vervoer in met name de kleine kernen niet van de lucht. Naast het opstarten van een petitie voor behoud van het busvervoer in de kleine kernen, die al ruim 600 keer is ondertekend, verzamelt de dorpsraad van Stad aan 't Haringvliet ook ervaringen met het openbaar vervoer. Deze kunnen worden gedeeld via stadsoverleg@gmail.com. De verzamelde klachten worden gebundeld, waarna de dorpsraad en de gemeente in overleg zullen gaan met Connexxion en de provincie. Uit de binnengekomen reacties blijkt dat de taxibusjes regelmatig vol zitten of scholieren niet willen meenemen. Een moeder schrijft dat haar dochter geweerd werd uit lijn 135, waar op dat moment niemand in zat. "De chauffeur zei: 'er mogen alleen oudjes mee, jullie moeten wachten op de 635. Lees: twee uur voor dat deze kwam. We betalen allemaal evenveel, jong en oud. En als de kinderen al wel mee mogen, werkt de check-in niet."
De provincie herkent dit beeld niet. "Dat is niet correct, ook de kleine busjes horen bij het openbaar vervoer en zijn bestemd voor iedereen. In de praktijk vertrekt in Middelharnis het taxibusje van lijn 135 enkele minuten eerder dan scholierenlijn 635. Dit had tot gevolg dat het taxibusje vol zat met scholieren, waardoor andere reizigers die naar Stad aan ’t Haringvliet wilden geen plaats meer hadden. Daarom is de scholieren die niet in Stad aan ’t Haringvliet moeten zijn gevraagd gebruik te maken van scholierenlijn 635. Beide bussen arriveren vrijwel tegelijkertijd in Den Bommel, Achthuizen en Ooltgensplaat, waardoor dit voor de scholieren geen nadeel oplevert."

Kleine bussen in de spits geen optie

Het alternatief van een buurtbus is wat betreft de dorpsraad geen optie. "Want hoe verloopt de selectie van vrijwilligers? Bovendien is het geen vrijwilligerswerk te noemen, omdat er geen sprake is van vrijblijvendheid. Wij willen graag meedenken om tot een goede oplossing te komen. Buiten de spitsuren zijn kleine bussen, al dan niet op maat, zeker acceptabel. Maar in de spits is dat geen optie." 

De gemeente Goeree-Overflakkee laat weten op de hoogte te zijn van de petitie van de dorpsraad van Stad aan ’t Haringvliet en snapt ook de zorgen van de dorpsraad en bewoners. "We zijn op dit moment aan het onderzoeken welke mogelijkheden er zijn in kader van het openbaar vervoer op Stad aan ’t Haringvliet en kijken onder andere naar een manier waarop lijn 635 in de toekomst zou kunnen halteren op het dorp. Wij doen dit onderzoek en de technische uitwerking als gemeente gezamenlijk met de provincie Zuid-Holland en Connexxion."

(Foto: Freepik.com)