Ethiek - Oorlog in Europa

In de eerste plaats is de droom van de vooruitgang een geduchte knauw toegebracht. In de westerse wereld leeft het idee dat het almaar beter met de mensheid zou gaan. Vooral na de instorting van de Sovjet-Unie kwamen er jaren van langdurige vrede. Er verscheen zelfs een boek over het einde van de geschiedenis. Er werd gespeculeerd over een wereld zonder geweld, oorlog en andere nare zaken. Die dingen behoorden tot het verleden. Inmiddels hebben veel West-Europese landen hun defensie maar opgedoekt. Nederland heeft al haar tanks aan Finland verkocht. Dat was één van de belangrijke daden van de regering Rutte waar we vandaag veel spijt van hebben en wat weer moet worden hersteld. Tegen heel veel kosten uiteraard. Maar het hele idee van een vredelievende en harmonische wereld klopt natuurlijk niet. De Bijbel leert ons dat mensen tot alle kwaad geneigd zijn. Daarom is het nodig dat er politie en defensie is. De overheid draagt het zwaard niet tevergeefs. Die waarheid zal weer heel duidelijk handen en voeten moeten krijgen.

In de tweede plaats leren we ook weer inzien hoe erg een oorlog is. Een oorlog op grote schaal is een slachtpartij met duizenden onschuldige doden. Soldaten komen om, mannen en vrouwen worden geraakt, kinderen raken ontheemd en steden worden in puin gelegd. Oorlog is een rood paard wat ronddraaft in deze wereld, met alle schrikkelijke gevolgen van dien. Overigens zijn er allerlei delen in de wereld waar de oorlog nooit weggeweest is. In Jemen bijvoorbeeld is reeds jarenlang een oorlog aan de gang. Ergens las ik dat daar de achterliggende jaren rond de 350.000 slachtoffers zijn gevallen. Dat zijn er ongeveer 70.000 per jaar. En dat zijn er dus ongeveer 200 per dag. In de Congo zijn vergelijkbare dingen aan de gang. We lezen er wat minder over in de krant, maar het zijn wel de gruwelijkheden die zich vandaag de dag en dag in dag uit voltrekken op onze aarde. De wortel van deze dingen ligt in heersers en mensen die voor God en Zijn geboden niet wensen te buigen. Het is verschrikkelijk wat een oorlog aanricht, in slachtoffers, maar ook in moreel verval. De wereldoorlogen in Europa hebben ook een diepe morele nasleep gehad en nog steeds.

Tenslotte nog een derde gedachte. We kunnen in paniek raken als we over deze dingen horen. We kunnen ook moedeloos worden of bang. Veel mensen zijn ook bang. En toch mogen we ook hoger zien. We lezen keer op keer in de Bijbel dat God regeert. God is niet de bron van het kwaad. Mensen zijn en blijven verantwoordelijk voor wat ze doen. Dat geldt een soldaat op het slagveld, dat geldt een moeder in haar gezin, dat geldt Poetin die deze oorlog begon. We staan voor God en we komen voor alles wat we doen in het gericht. Maar de Heere regeert wel. Hij voert Zijn Raad uit. Ook in dingen die wij niet begrijpen of moeilijk vinden. En naar die Raad zal eenmaal een nieuwe hemel en een nieuwe aarde komen. Dat is de hoop die de Bijbel ons leert. Gelukkig als dat onze troost mag zijn in moeilijke tijden.